Image default
Πρώτο Θέμα

Το προσφυγικό δίλημμα της Ευρώπης επισκιάζει την ελληνική κρίση

Το προσφυγικό δίλημμα της Ευρώπης επισκιάζει την ελληνική κρίση

Η έκτακτη προσφυγική ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα μέλη της ένωσης να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν κατά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

«Αυτό το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα, και είναι ένα πρόβλημα που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο να επιλυθεί» είπε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γκεργκ Σέλινγκ. «Για παράδειγμα, για την Ελλάδα είχαμε 21 συναντήσεις μέσα σε έναν χρόνο για να λύσουμε τα προβλήματα. Θα ήμουν ευτυχής εάν οι υπουργοί Εσωτερικών διεξήγαγαν 21 συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να λύσουν το πρόβλημα των προσφύγων.»

Κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ υιοθετούν σκληρότερη στάση κατά της υποδοχής μεταναστών ύστερα από την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύρια ανθρώπων τον περασμένο χρόνο, κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παλεύει για να αποτρέψει μιαν ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός της κατά της πολιτικής της τής ανοιχτής Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ είπε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα πρέπει να θέσει ένα ανώτατο όριο στους ανθρώπους που μπορεί να υποδεχτεί. Λιγότεροι πρόσφυγες θα κατέφταναν εάν η Γερμανία, η Σουηδία και η χώρα του έκλειναν τα σύνορά τους, είπε στο γερμανικό ZDF.

Η Μέρκελ επιδιώκει μια συμφωνία μέσα στην ένωση για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου και την ενίσχυση της Τουρκίας στην προσπάθειά της να φροντίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τις εμπλοκές στη γειτονική Συρία. Μέλη της ένωσης που ανήκουν στην πρώην κομμουνιστική ανατολή έχουν απορρίψει μια τέτοια συμφωνία που θα επέβαλε ποσοστά μεταναστών που θα έπρεπε υποχρεωτικά να υποδεχθούν. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία έχουν επίσης χτίσει φράχτες για να κλείσουν μερικώς τα σύνορά τους στους μετανάστες που ταξιδεύουν από την Τουρκία μέσα από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβία προς πλουσιότερα κράτη της ΕΕ στα βόρεια.

Η Αυστρία αυξάνει τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς ο έλεγχος επί των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «δε δουλεύει όπως θα θέλαμε» είπε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν στη Βιέννη την Τρίτη. Η αυξανόμενη στήριξη για το αντιμεταναστευτικό κόμμα Ελευθερίας και η σκληρότερη στάση του κυβερνητικού εταίρου, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αυξάνει την πίεση που δέχεται ο Φάινμαν καθώς οι αιτήσεις ασύλου τριπλασιάστηκαν πέρυσι στην Αυστρία, φτάνοντας τις 90.000. Έχει ως τώρα αρνηθεί να θέσει όριο στους πρόσφυγες και έχει αντ’ αυτού ζητήσει μεγαλύτερο επιμερισμό επιβάρυνσης στην ήπειρο.

«Έχουμε πει αρκετά συχνά πως η Αυστρία δεν μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα σε άσυλο εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης, ούτε και μόνο μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία» είπε ο Φάινμαν. «Δεν υπάρχει κανένας λογικός τρόπος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.»

Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν απορρίψει τα υποχρεωτικά ποσοστά που δεσμεύουν εκείνες και άλλα κράτη της ΕΕ να υποδεχτούν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών κάθε χρόνο. Σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών στην Πράγα την Τρίτη, ο Μίλαν Τσόβανετς των τσέχων είπε πως μόνο η διαφύλαξη των εσωτερικών συνόρων της ένωσης θα μπορούσε να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες και πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία των «hotspots», όπου μπορεί να παρακρατεί τους μετανάστες και να αποτρέπει την περαιτέρω μετακίνησή τους μέχρι να έχουν καταγραφεί.

Η ασυντόνιστη προσέγγιση της ΕΕ απειλεί να ξεκινήσει ένα «φαινόμενο ντόμινο» κλειστών συνόρων και μπορεί να πυροδοτήσει «διμερείς παρεξηγήσεις και πιθανώς σοβαρότερες εντάσεις» μεταξύ των χωρών της ΕΕ, έγραψε σε επιστολή του προς την εκτελεστική επιτροπή της ένωσης ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ τη Δευτέρα. Κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα, το κύριο σημείο εισόδου των μεταναστών από την Τουρκία και είπε πως η Μακεδονία, η εκτός ΕΕ βόρεια γείτονος της Ελλάδας, χρειάζεται βοήθεια για να γίνει «δεύτερη γραμμή άμυνας».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης καθώς οι χώρες της ΕΕ μαλώνουν για το πώς θα διαχειριστούν τις πρωτοφανείς αφίξεις. Σύμφωνα με την ΕΕ, οι ευρωπαίοι πραγματοποιούν περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια ταξίδια κάθε χρόνο εντός της ζώνης Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 26 χώρες από τη θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ισλανδία και η Νορβηγία που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ.    

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin