Η επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να μεταμορφωθεί σε κινητή εορτή, εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να πείσει τις αρχές της ευρωζώνης πως εκπληρώνει τις υποσχέσεις του.
«Όλοι έχουν συνηθίσει το γεγονός πως οι αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο» είπε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάντζιους.
«Όλοι είναι έτοιμοι να απαιτήσουν 100% εκπλήρωση των συμφωνηθέντων.»
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε θα βιαστούν να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μέχρις ότου ο Τσίπρας εκπληρώσει τις υποσχεθείσες βελτιώσεις του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, την ανανέωση των αγορών εργασίας της και κλείσει τα δημοσιονομικά κενά. Η αργή προσέγγιση έχει ήδη φτάσει τα κόστη δανεισμού σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί μετά τον Αύγουστο και απειλεί να ανανεώσει τη σύγκρουση του περασμένου έτους που σχεδόν έδωσε τέλος στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας θα συζητήσουν τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού στη Βουλή την Τρίτη, πριν από προγραμματισμένες απεργίες ναυτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων κατά των κυβερνητικών πολιτικών.
Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερα μόλις οι πιστωτές της χώρας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του πιο πρόσφατου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ξεκλειδώσει επιπλέον χρηματοδότηση, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού έως τα μέσα του έτους.
Η πρώτη αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας που συντάχθηκε τον Αύγουστο, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η αξιολόγηση μπορεί «να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα» – χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν εννοούσε τους εορτασμούς της 27ης Μαρτίου στη Ρώμη ή την ελληνορθόδοξη γιορτή, την 1η Μαΐου.
Τα χρεόγραφα του ελληνικού κράτους έχουν τη χειρότερη απόδοση από όλα τα κρατικά χρεόγραφα που παρακολουθούν οι παγκόσμιοι δείκτες του - φέτος, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει επώδυνα οικονομικά μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές. Οι ελληνικές μετοχές έχουν πέσει κατά περισσότερο από 15%, εν μέσω μιας σειράς διαδηλώσεων από αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες ενάντια στις προτάσεις τις κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού.
Χιλιάδες τρακτέρ έχουν κλείσει τους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας, σταματώντας την κίνηση, ενώ η κυβέρνηση είπε τη Δευτέρα πως σκοπεύει να τροποποιήσει κάποιες από τις προτεινόμενες αυξήσεις στις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κοινωνική αντίδραση. Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές αξιολογούν εάν η καταχρεωμένη χώρα θα πετύχει επιπλέον εξοικονομήσεις από το Ασφαλιστικό ύψους 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ της μέχρι το 2018.
Για να ρεύσουν περισσότερα χρήματα, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτού μπορέσει να προσεγγίζει την ευρωζώνη. Η κομισιόν, με έδρα στις Βρυξέλλες, επιθυμεί τη συνέχιση της υλοποίησης των σταδιακών «οροσήμων» που έχει χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη για να διατηρήσει καθημερινή δυναμική, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για ευρύτερους στόχους που θα συμβάλουν στην επίτευξη από την πλευρά της Ελλάδας ενός νέου προγράμματος διάσωσης από το ταμείο που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη νέα συμφωνία, εάν «τα πράγματα είναι όπως τα θέλει». Σε συνέντευξή του της περασμένης εβδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας, είπε πως οι πιστωτές θα αναζητήσουν τρόπους να διαχειριστούν τα εμπόδια στο πρόγραμμα αποπληρωμής της Ελλάδας, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και σε άλλους τομείς.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ είπε την Παρασκευή πως οι τεχνικές συζητήσεις σε σχέση με την αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πως οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.
Οι πρόσφατες καθυστερήσεις δε δείχνουν να επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά σχέδια, είπε ο εσθονός υπουργός Οικονομικών Σβεν Σέστερ, προσφέροντας στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έναν ακόμη λόγο να σιγουρευτούν πως η αξιολόγηση θα γίνει σωστά.
«Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στο άμεσο διάστημα» είπε ο Σέστερ σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Οι συνέπειές της θα είναι μακροπρόθεσμες και σίγουρα θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα. Αυτό μπορούμε να το περιμένουμε.»