Image default
Πρώτο Θέμα

Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να μειώσει την εισροή των προσφύγων

Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να μειώσει την εισροή των προσφύγων

Η Γερμανία έχει αυξήσει την πίεσή της προς την Ελλάδα για την αποτροπή των προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, καθώς η απειλή της επέκτασης των συνοριακών περιορισμών βόρεια των Άλπεων δημιούργησε ανησυχία στις εξαγωγικές γερμανικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα, που βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων με τους πιστωτές της, με πρώτη τη Γερμανία, για τα επιπλέον δάνεια διάσωσης, παρέμεινε στο επίκεντρο των υποψιών για την ανικανότητά της να κρατήσει εκτός τους πρόσφυγες και τη διάθεσή της να τους προωθεί στις πλουσιότερες χώρες της βορείου Ευρώπης.

«Η εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η σωστή προσέγγιση, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί βοήθεια» είπε ο Michael Grosse-Broemer, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη. «Η Γερμανία παραμένει έτοιμη να αντισταθεί.»

Οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στο εμπόριο εντάθηκαν τη Δευτέρα όταν η Γερμανία και οι γείτονές της έθεσαν τα θεμέλια για να παρατείνουν την υπάρχουσα εξάμηνη επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης για μέχρι και δύο χρόνια. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία – μια χώρα εκτός ΕΕ που συμμετέχει στο σύστημα ελεύθερης μετακίνησης χωρίς διαβατήρια – έχουν καταφύγει σε προσωρινούς ελέγχους.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας «ανησυχούν πως τα σύνορα μέσα στην ΕΕ θα κλείσουν» είπε ο Grosse-Broemer. Το κλείσιμο της Γερμανίας, η οποία έχει ηπειρωτικά σύνορα με εννέα χώρες, θα ήταν «επώδυνο» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς «ως μια εξαγωγική χώρα, η Γερμανία έχει ιδιαίτερα οφέλη από τα ανοιχτά σύνορα» είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ulrich Grillo, επικεφαλής της βιομηχανικής ομοσπονδίας BDI της χώρας.

Οι ευρωπαίοι είχαν καταλήξει να θεωρούν τη μετακίνηση χωρίς διαβατήρια μεταξύ 26 χωρών – η Βρετανία και η Ιρλανδία παραμένουν οι εξαιρέσεις – ως αυτονόητο δικαίωμα. Οι παρατεταμένοι έλεγχοι, αν και όχι σε όλα τα σύνορα ή για όλους τους επιβάτες, θα σημειωνόταν ως νίκη για τους εθνικιστές πολιτικούς που κατηγορούν την ΕΕ για ανικανότητα να προστατέψει τους πολίτες της.

Η εξουσιοδότηση της Γερμανίας να σταματά την εισερχόμενη κίνηση, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, λήγει τον Μάιο. Στη συνεδρίαση της ΕΕ στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere είπε πως ο χρόνος τελειώνει για να σωθεί το σύστημα ελεύθερης μετακίνησης με τη σημερινή μορφή του.

«Χρειαζόμαστε μια εμφανή, ξεκάθαρη και διαρκείας μείωση στον αριθμό των προσφύγων στην Ευρώπη και τη Γερμανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο de Maiziere.

Η Ελλάδα, που αποτελεί την είσοδο στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει πως οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες την έχουν απογοητεύσει προσφέροντας λιγότερα από τα υποσχεθέντα σε κάθε τομέα, από ράντζα και μηχανές λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων μέχρι συνοριοφύλακες.

«Υπάρχει ένα μεγάλο και άδικο παιχνίδι κατηγοριών κατά της Ελλάδας» είπε ο Ιωάννης Μουζάλας, ο έλληνας υπουργός για τη μετανάστευση, στη συνάντηση του Άμστερνταμ.    

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμός: Το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί

admin

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin