Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος, σύμφωνα από μια έκθεση διεθνών μεταναστευτικών υπηρεσιών, ένας αριθμός που πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, στη χειρότερη μεταναστευτική κρίσης της ηπείρου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχίσει να είναι η κύρια πηγή μεταναστών, αφού πυροδότησε μια κατακόρυφη αύξηση το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα προέλθει από τη νοτιοδυτική Ασία και τη βόρεια και δυτική Αφρική, και η συνεχής ροή θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη κριθεί ως ανίκανες να διαχειριστούν ομαλά τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η σύγκρουση στη Συρία θα συνεχιστεί ανεμπόδιστη και θα δημιουργήσει υψηλά επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού εκτοπισμού» ανέφεραν οι υπηρεσίες στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες τους. Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μπορεί να αυξηθούν εν μέσω «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην πλειοψηφία των περιφερειών και της συνεχούς καθοδικής τροχιάς της οικονομίας».

Η ΕΕ δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική της κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κρίση έχει επηρεάσει την πολιτική σε ολόκληρη την ένωση, καθώς δημιουργεί στήριξη για κόμματα κατά των μεταναστών και έχει οδηγήσει κάποιες κυβερνήσεις να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτήν την εβδομάδα, η Γερμανία και οι γείτονές της, έθεσαν τα θεμέλια για να παρατείνουν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για μέχρι και δύο χρόνια, μια κίνηση που απομακρύνεται από την αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των περισσότερων μελών της.

11

Η κατάσταση δε θα βελτιωθεί εμφανώς φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπολογίζει πως περίπου 6,5 εκατομμύρια σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη χώρα και άλλα 4 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. Οι υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο 550 εκατομμύριων δολαρίων για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, είπαν επίσης πως η επιδείνωση της ασφάλειας και η πτώση της οικονομίας στο Αφγανιστάν θα αυξήσουν τους αριθμούς των μεταναστών.

21

Μετά τις επιθέσεις του Δεκεμβρίου στο Παρίσι και τη συρροή σεξουαλικών επιθέσεων στη Γερμανία των Παραμονή Πρωτοχρονιάς, που κάποιοι πολιτικοί έχουν συνδέσει με το κύμα των προσφύγων, η κατάσταση έχει εντείνει την πολιτική ατμόσφαιρα στις χώρες όλης της ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πρωτοφανή πίεση από τις γειτονικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς στη χώρα της για να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στη Γερμανία ύστερα από την υπόσχεσή της να φιλοξενήσει οποιονδήποτε κρίνεται κατάλληλος για άσυλο. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάρπριελ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, ζήτησε ένα όριο «πολύ» χαμηλότερο από το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που μπήκαν στη Γερμανία το 2015, όπως είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Η αντίληψη πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε διαχειρίζονται σωστά τους μετανάστες και οι επιπτώσεις των επιθέσεων του Παρισιού «έχουν ήδη ενισχύσει την έλξη των πολιτών προς μηνύματα και κόμματα κατά των προσφύγων και των μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση των UNHCR και IOM. «Οι συνεχείς αφίξεις είναι πιθανό να εντείνουν την πίεση στις επηρεασμένες κοινότητες και την προθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες» προσθέτει.

Έχουν επίσης πυροδοτηθεί διαμάχες πέραν των συνόρων. Σχεδόν 2.000 προσφύγων που πέρασαν μέσα από τη Ρωσία βρίσκονται πλέον σε εκκρεμότητα, καθώς η Φινλανδία και η Νορβηγία επιδιώκουν να τους επιστρέψουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε μια εν βρασμώ διπλωματική διαμάχη. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει στήσει εμπόδια στα σύνορά της με τη Σερβία, πυροδοτώντας ένα φαινόμενο ντόμινο μέτρων μεταξύ χωρών που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των μεταναστών καθώς μετακινούνται μέσα από τα Βαλκάνια προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει αυξήσει την πίεσή της προς την Ελλάδα, το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες από την Τουρκία, για να απομακρύνει τους πρόσφυγες εν μέσω υποψιών πως η κυβέρνηση στην Αθήνα επιτρέπει στους μετανάστες να διασχίζουν τη χώρα, κατευθυνόμενοι προς τις πλουσιότερες περιοχές του ευρωπαϊκού βορρά. Την ίδια στιγμή, ο έλληνας υπουργός για τη μετανάστευση, Ιωάννης Μουζάλας, είπε την Τετάρτη πως τα μέλη της ένωσης δεν έχουν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους να υποδεχτούν χιλιάδες ανθρώπων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές.

«Θα το πω με τον ίδιο κυνικό τρόπο που χρησιμοποιούν εκείνοι όταν μιλούν σε εμένα» είπε ο Μουζάλας αναφερόμενος στις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ. «Εάν μπορείτε μη μας στέλνετε μαύρους, εάν μπορείτε μη μας στείλετε αυτήν την οικογένεια με 7 παιδιά, θέλουμε μία με 5 παιδιά.»   

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin