Image default
Πρώτο Θέμα

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης βελτιώνεται αργά με την πτώση της ανεργίας

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης βελτιώνεται αργά με την πτώση της ανεργίας

Η ανεργία της ευρωζώνης έπεσε σε χαμηλά τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο, μια αναπάντεχη καλή είδηση τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται να αυξήσει τα νομισματικά της κίνητρα τον επόμενο μήνα για να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές τάσεις.

Το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη έπεσε στο 10,4% από το 10,5% του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το στατιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως το ποσοστό θα παρέμενε απαράλλακτο, σύμφωνα με τη μέση εκτήσμιση έρευνας του -.

1

Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να επανεξετάσει τις πολιτικές ενίσχυσής της τον Μάρτιο, λόγων των επιδεινώμενων προοπτικών του πληθωρισμού, οι πολιτικοί παράγοντες καλούν επίσης τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να ενιχύσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν την ανεργία. Η αγορά εργασίας δεν έχει πραγματικά ανακάμψη μετά την ύφεση και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πάνω του 20% στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Τα εθνικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη ανέδειξαν επίσης τον διαχωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε αναπάντεχα, φτάνοντας στο πρωτοφανή χαμηλά, στο 6,2% τον Ιανουάριο. Στην Ιταλία, το ποσοστό των ανέργων έμεινε απαράλλακτο στο 11,4% τον Δεκέμβριο, παρ’ ότι αυτό είναι και το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν κατά πάσα πιθανότητα πως η οικονομία της 19μελούς ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε για 11ο συνεχές τρίμηνο στο τέλος του 2015. Παρ’ ότι ο ρυθμός της επέκτασης ήταν περιορισμένος, η ανεργία μειώνεται σταθερά.

«Η προοπτική της αγοράς εργασίας είναι εν ολίγοις αρκετά ισχυρή» είπε ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος στην Banque Pictet στη Γενεύη. «Για την ΕΚΤ θα παίξει ελάχιστο ρόλο στην βραχυπρόθεσμη απόφαση, κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμο θέμα συζήτησης.»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε τον Ιανουάριο πως το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τα μέτρα του τον Μάρτιο, καθώς οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου απειλούν να φτάσουν το ποσοστό πληθωρισμού της ένωσης ξανά στο μηδέν. Ο πληθωρισμός δε βρίσκεται κοντά στον στόχο της τράπεζας, μόλις κάτω του 2%, για τα τελευταία τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει κίνδυνος η οικονομική ανάπτυξη να ψυχρανθεί, απειλώντας τις βελτιώσεις στην αγορά εργασίας. Οι δείκτες του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη αποδυναμώθηκαν τον Ιανουάριο, ως απάντηση στην αναστάτωση της παγκόσμιας αγοράς, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Markit Economics να πέφτει, ενώ το μέτρο της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσε σε χαμηλά πέντε ετών.

Παρ’ ότι η ΕΚΤ προβλέπει πως η ανεργία στην ευρωζώνη θα πέσει στο 10,1% τον 2017, από τον μέσο όρο του 10,5 αυτού του έτους, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερ κάλεσε τη Δευτέρα τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Πάντα κάναμε ξεκάθαρο πως είμαστε έτοιμοι και ικανοί να παίξουμε τον ρόλο μας» είπε ο Κερ. «Όμως για να γίνει η ανάκαμψη διαρθρωτική, και κατά συνέπειεα να αυξήσει την προοπτική της ανάπτυξης και να μειώσει τη δομική ανεργία, η νομισματική πολιτική δεν επαρκεί.»

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin