Η πολιτική της ανοιχτής πόρτας για τους πρόσφυγες της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ φτάνει τα όριά της, καθώς πλησιάζουν οι περιφρειακές εκλογές της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ελάχιστη προθυμία να συμφωνήσει σε μια λύση σε επίπεδο ένωσης για την κρίση.
Η καγκελάριος έχει υιοθετήσει έναν πιο σκληρό τόνο και εγκαταλείπει την φιλόξενη ρητορική, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της συνέβαλε στη δημιουργία ενός κύματος περισσότερων από ένα εκατομμύριο αιτούντων ασύλου στη χώρα το προηγούμενο έτος. Το υπουργικό της συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχεδιακό πακέτο με στόχο τον περιορισμό της ροής των μεταναστών.
Η Μέρκελ, η οποία στο παρελθόν επέμεινε για την ηθική και νομική υποχρέωση της Γερμανίας να φιλοξενήσει όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση, δοκιμάζει μια πιο αυστηρή προσέγγιση, καθώς παλεύει με τη μεγαλύτερη κρίση της δεκαετούς καγκελαρίας της, η οποία έχει προκαλέσει την πτώση στα δημοσκοπικά της ποσοστά και μια εξέγερση από μέλη του κόμματός της. Η επιπληττική της στάση σε συγκέντρωση κατά το σαββατοκύριακο συνοδεύτηκε από μια σειρά προτάσεων νόμου και τάξης από άλλα μέλη της κυβέρνησής της, αντικατοπτρίζοντας την αποτυχία εξασφάλισης μιας συμφωνίας στην ΕΕ και την αυξανόμενη ανησυχία για την απώλεια στήριξης τη στιγμή που τρεις γερμανικές περιφέρειες οδηγούνται στις κάλπες στα μέσα του Μαρτίου.
«Υπάρχει ανάγκη για αναβαθμονόμηση» είπε ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής πολιτικού ρίσκου της Teneo Intelligence. «Είναι ένα πιεστικό πρόβλημα και είναι ξεκάθαρο πως ο θόρυβος θα αυξηθεί βαδίζοντας προς την άνοιξη και το καλοκαίρι.»
Σε εκδήλωση του κόμματος στη βορειοανατολική γερμανική πόλη Neubrandenburg το Σάββατο, η Μέρκελ είπε πως οι αιτούντες ασύλου από τη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει «να γυρίσουν στο σπίτι τους με τη γνώση που έλαβαν από εμάς» όταν ο πόλεμος υποχωρήσει.
Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ ο οποίος επιβλέπει την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε πως οι εγκληματίες μετανάστες θα μπορούσαν να απελλαθούν σε χώρες εκτός των πατρίδων τους, όπως η Τουρκία. Η υπουργός Εργασίας Andrea Nahles – μέλος του κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών – είπε πως οι αιτούντες ασύλου που δεν προσπαθούν να ενσωματωθούν μπορεί να δουν τα κρατικά επιδόματα να περικόπτονται.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ την Τετάρτη θα διευκόλυναν τη Γερμανία να απορρίψει ετήσεις ασύλου, να απαγορεύσει τις επανενώσεις οικογενειών και να θέσει την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία ως χώρες όπου οι πρόσφυγες μπορούν να επιστραφούν με ασφάλεια. Η Γερμανία άνοιξε τον δρόμο για τα σκληρότερα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, όταν εξουδετέρωσε μια αψιμαχία στη συγκυβέρνησή της που απειλούσε την ηγετική της θέση.
Η Μέρκελ παλεύει επίσης για να βρει μια λύση με τους εταίρους της στην ΕΕ για να μειωθεί η εισροή. Λιγότερο από ένα χρόνο από τη στιγμή που στοιχημάτισε την αξιοπιστία της με τους ψηφοφόρους της για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έστειλε την Τρίτη μια λίστα απαιτήσεων στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες θα πρέπει να καλύψει για να διατηρήσει η χώρα τα προνόμια που λαμβάνει ως μέλος της ζώνης Σένγκεν, η οποία εγγυάται μετακίνηση χωρίς διαβατήρια και ελεύθερο εμπόριο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Ο Τσίπρας κλήθηκε να καταγράψει αποτελεσματικά τους πρόσφυγες και να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, διαφορετικά η κομισιόν θα αναζητήσει τη στήριξει των υπολοίπων μελών για να κλείσουν τα εσωτερικά τους σύνορα με σκοπό να περιορίσουν την εισροή των μεταναστών.
«Η μεταναστευτική πίεση δεν έχει υποχωρήσει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας την Τρίτη. «Ο χρόνος για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση τελειώνει.»
Η Μέρκελ έχει υποσχεθεί να χτυπήσει την προσφυγική κρίση στη ρίζα της, επιχειρώντας να δώσει τέλος στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και να πείσει την Τουρκία να αυξήσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών μέσα από το Αιγαίο και προς την Ελλάδα. Η Μέρκελ έχει αναφέρει πως σκοπεύει να επανεξετάσει αυτήν την προσέγγιση μετά τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 18 και στις 19 Φεβρουαρίου. Μία συγκέντρωση στο Λονδίνο την Πέμπτη θα ασχοληθεί με θέματα χρηματοδοτικών διευκολύνσεων για τους σύρους πρόσφυγες στην περιοχή.
Περισσότεροι από 60.000 μετανάστες, εκτοπισμένοι από τη βία και την ταραχή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές μόνο τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από το δεκαπλάσιο των αφίξεων του Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Με την πιθανότητα αύξησης της εισροής με τη βελτίωση του καιρού την άνοιξοι, οι πολιτικοί παράγοντες υπολογίζουν πως έχουν δύο μήνες για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
Σε αυτό το διάστημα, τρία γερμανικά κρατίδια – Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξωνία-Άνχαλτ – θα διεξάγουν εκλογές στις 13 Μαρτίου. Παρ’ ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ μπορεί να κερδίσει και στις τρεις αναμετρήσεις, η νίκη μπορεί να υπονομευτεί με την αύξηση της στήριξης για το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το AfD είχε στήριξη 12,5% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με εβδομαδιαία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το κόμμα, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην εθνική Βουλή, έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά του τους τελευταίους έξι μήνες, με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Η συγκυβέρνηση της Μέρκελ έχει χάσει 10 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 33%, κατά την ίδια περίοδο στις δημοσκοπήσεις.
Η μεταβολή στο προσφυγικό ζήτημα ήταν φανερή το σαββατοκύριακο, όταν η πρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι είπε πως οι συνοριοφύλακες που προσπαθούν να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους» σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Mannheimer Morgen. Αρνήθηκε αυτή τη θέση αυτήν την εβδομάδα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δημόσια κατακραυγή.