Χάρη στον πρωτοφανή πληθωρισμό της, η Βενεζουέλα θα έχει κατά πάσα πιθανότητα και πάλι την αμφίβολη τιμή του να αναδεικνύεται ως η πιο μίζερη οικονομία του κόσμου για δεύτερη χρονιά.
Ο καπλάζον πληθωρισμός με ετήσιο μέσο όρο 98,3% τον προηγούμενο χρόνο μαζί με 6,8% ανεργίας βοήθησε την χώρα της Νοτίου Αμερικής να κερδίσει την πρώτη θέση στον δείκτη μιζέριας για το 2015. Καθώς δε διαφαίνεται τέλος στα οικονομομικά προβλήματα της Βενεζουέλας – οι υπολογισμοί των ερευνών του - προβλέπουν ανάπτυξη καταναλωτικών τιμών 152% και ανεργία 7,7% – οι ερωτηθέντες για τον δείκτη του 2016 οικονομολόγοι υπολογίζουν πως αυτή θα παραμείνει η πιο δυστυχισμένη χώρα.
Η κατάταξη των 63 οικονομιών γίνεται συνυπολογίζοντας το ποσοστό ανεργίας μιας χώρας με τον πληθωρισμό, ένας παλαιός υπολογισμός, όπου το υψηλότερο αποτέλεσμα υποδεικνύει περισσότερη μιζέρια. Το άθροισμα του 159,7 της Βενεζουέλας για τον δείκτη μιζέριας του 2016 από το - είναι τετραπλάσιο από αυτό της Αργεντινής που ακολουθεί ως η δεύτερη χειρότερη.
Η παγκόσμια πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου είχε ιδιαίτερα καταστροφικές τιμές για τη Βενεζουέλα, όπου το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 95% των εξαγωγών. Η μείωση των εσόδων επιβαρύνει περαιτέρω τις δημοσιονομικές δυσκολίες, καθώς η Βενεζουέλα οφείλει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ξένων ομολόγων φέτος.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο που έχει κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου οικονομικής ανάγκης», είπε στους βουλευτές της χώρας τον προηγούμενο μήνα πως είναι καιρός να αυξηθούν οι τιμές της βενζίνης και πως θα εξετάσει την προσαρμογή των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η τιμή αντλίας στη Βενεζουέλα είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, την ίδια στιγμή που το κόστος καθημερινών αγαθών και πολυτελειών ανεβαίνει – ένα δείπνο για δύο σε ένα καλό εστιατόριο μπορεί να ξεπεράσει την αξία ενός κατώτατου μισθού.
Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Οικονομίας του Μαδούρο έχει πει πως η άνοδος των τιμών δεν υπάρχει στον «πραγματικό κόσμο», κατηγορώντας της κερδοσκοπία, την τοκογλυφία και την αποθησαύριση της επιχειρηματικής τάξης.
Στην Αργεντινή, οι αρχές βρίσκονται εν μέσω μεταρρύθμισης της εθνικής στατιστικής αρχής και έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν κάποιους οικονομικούς δείκτες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού έχουν δεχτεί επί χρόνια κριτική για δημοσίευση ψευδών στοιχείων.
Ενώ η Βενεζουέλα και η Αργεντινή παλεύουν με τον πληθωρισμό, ολοκληρώνουν τις πέντε πιο δυστυχισμένες οικονομίες για το 2016 είναι αυτές που προσπαθούν απεγνωσμένα να εμποδίσουν την επέκταση της ανεργίας: η Νότια Αφρική, η Ελλάδα και η Ουκρανία.
Αλλού στον κόσμο, η εικόνα δεν είναι τόσο δυσάρεστη. Υπήρξαν ιστορίες επιτυχίας τον περασμένο χρόνο, με τον Πολωνία να καταλήγει στην 42η θέση, έναντι της 19ης που είχε προβλεφθεί στο ξεκίνημα του 2015, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ανεργίας. Όμως το 2016 μπορεί να δει την Πολωνία να αναρριχάται στην κλίμακα της μιζέριας, λόγω των ολοένα και πιο αβέβαιων δημοσιονομικών και οικονομικών προοπτικών (συμπεριλαμβανομένης μιας υποβάθμισης του χρέους) που προκαλούν οι δαπανητές προεκλογικές υποσχέσεις του νέου κυβερνόντος κόμματος.
Οι πιο ευτυχισμένες οικονομίες του κόσμου φέτους θα είναι παρόμοιες με την κατάταξη του περασμένου έτους. Η Ταϋλάνδη, κατά ένα μέρος λόγω ενός μοναδικού διαρθρωτικού ζητήματος που επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να καταμετρούνται ως απασχολούμενοι, θα παραμείνει ως η λιγότερο μίζερη. Η Σιγκαπούρη, για την οποία τα στοιχεία για την έρευνα μόλις έγιναν διαθέσιμα φέτος, θα κάνει το ντεπούτο της στη δεύτερη θέση. Η Ελβετία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα παραμείνουν στις πέντε πρώτες θέσεις, όπως και το 2015.
Η περίπτωση της Ελβετίας είναι προειδοποιητική για τους λάτρεις του δείκτη μιζέριας: παρ’ ότι οι ελβετοί ετοιμάζονται να απολαύσουν συνεχή χαμηλή ανεργία, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πτώση των καταναλωτικών τιμών για φέτος. Οι εκπτώσεις μπορεί να είναι βολικές για τους καταναλωτές, μπορεί όμως και να προμηνύουν βαθύτερα προβλήματα για την οικονομία. Η Ελβετία, από την πλευρά της, προσπαθεί ακόμη να διατηρήσει τη νομισματική της σταθερότητα μετά την εγκατάλειψη του νομισματικού της ταβανιού πριν από έναν χρόνο.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν σημάδια βελτίωσης στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ιρλανδία – με κάθε μία από αυτές να πετυχαίνει μια πιο ευνοϊκή θέση φέτος, σύμφωνα με την έρευνα. Ύστερα από συστολή 3,7% το 2015, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και τη μείωση καταναλωτικών δαπανών που προκάλεσε ο πληθωρισμός, οι οικονομολόγοι περιμένουν μια σταδιακή ανάκαμψη σχήματος “L”για τη Ρωσία, με την μεγαλύτερη εξαγωγέα ενέργειας του κόσμου να επιστρέφει σε ετήσια ανάπτυξη 1,3% το 2017.
Οι υπολογισμοί του δείκτη μιζέριας συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομικών ερευνών του - τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία του 2015 αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο του έτους και χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για κάθε χώρα.