Image default
Πρώτο Θέμα

Από το Schexit ξανά στο Grexit

Από το Schexit ξανά στο Grexit

Με νέα έξοδο απειλείται η Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι από το ευρώ, αλλά από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η οικονομική κρίση έχει παραχωρήσει τη θέση της στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην προσφυγική. Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurasia Group, οι πιέσεις που ασκεί η συνεχής ροή των προσφύγων στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μπορούν να επιβαρύνουν την ήδη αδύναμη οικονομία και να την εξωθήσουν τελικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρότατης πρόκλησης, αυτής της προσφυγικής κρίσης, οι αναλυτές της Eurasia Group επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Βόρεια Ευρώπη.

“Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν θα αποφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι”, εκτιμούν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας πως αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία εν τέλει αντί να δεχτεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου (ως προς την άφιξη των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας) θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα διά της άλλου οδού και συγκεκριμένα, μέσα από μία προσωρινή λύση μέσα της Ελλάδας, σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ενδεχομένως και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, εάν τα σύνορα κλείσουν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, καθώς θα ενέτειναν την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ήδη κρίσιμη, δεδομένων των συνεχόμενων κύκλων διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού από μέρους της Ελλάδας, η ανάλυση παρατηρεί πως στους επόμενους μήνες, η χώρα καλείται να συμμορφωθεί σε μια σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση στα σύνορα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως αβέβαιη θέση. Στην ανάλυση, τονίζεται πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μία γρήγορη επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού τοπίου – που θα μπορούσε να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες – θα μπορούσε να επαναφέρει μια νέα κρίση. Αυτό θα δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, φέροντας στην επιφάνεια σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογών.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin