Καθώς η βουτιά των παγκόσμιων αγορών βαθαίνει, οι ελληνικές μετοχές είναι και πάλι αυτές που υποφέρουν περισσότερο.
Οι μετοχές της χώρας επέστρεψαν ως αυτές με τη μεγαλύτερη πτώση του έτους καθώς οδεύουν προς το χαμηλότερο κλείσιμό τους από το 1990. Τα ομόλογά της, τα οποία έχουν ήδη χάσει περισσότερο από το τριπλάσιο του δεύτερου χειρότερου της ευρωζώνης το 2016, είδαν τις αποδόσεις των χρεογράφων που λήγουν σε δέκα χρόνια να ξεπερνούν το 10%.
Με την αυξανόμενη ανησυχία για την αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές και μία ακόμη αξιολόγηση διάσωσης χωρίς τελικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν πιο επισφαλή. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη χάσει σχεδόν όλη την αξία τους στην αγορά, υποχώρησαν κατά 20% επιπλέον τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Νοέμβριο.
«Υπάρχει πλήρης απεργία αγοραστών σε όλον τον πίνακα σήμερα» είπε ο Γιώργος Αθανασάκης, διευθυντής πωλήσεων μετοχών στην Pantelakis Securities στην Αθήνα. «Έχει να κάνει με τις διεθνείς κακουχίες που χτυπούν μια αγορά με εξαιρετική έλλειψη ρευστότητας, και επιδεινώνεται από την άνοδο στις αποδόσεις των ομόλογων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης να παραταθούν για πολύ ακόμη, τότε οι τράπεζες και η οικονομία θα υποφέρει.»
Ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 6,7% στις 2:50μμ στην Αθήνα, με τη Eurobank, την Πειραιώς και την Εθνική να έχουν όλες χάσει περισσότερο από 22%. Με απώλεια 26% το 2016 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των 93 χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το -. Η πτώση του είναι σχεδόν η διπλάσια αυτής του δείκτη Stoxx Europe 600.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού χρέους ανέβηκε κατά 45 μονάδες βάσεις, ή 0,45 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,01%. Η απόδοση έχει αναρριχηθεί από το 8,29% που βρισκόταν στο τέλος του 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε διαφωνία με τους πιστωτές της για τις απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα λιτότητας συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντάξεων, ενώ οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά τω προτάσεών της για την επιδιόρθωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας άφησαν την Αθήνα ύστερα από μια εβδομάδα συζητήσεων την Παρασκευή, χωρίς να διαφαίνεται εξέλιξη και ημερομηνία επιστροφής για να ολοκληρώσουν μία ακόμη καθυστερημένη αξιολόγηση προγράμματος διάσωσης.
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει εκπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της για να συντηρηθεί μέχρι τον Μάιο απουσία νέων δόσεων από το ταμείο διάσωσης, σίγουρα αυτό επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 0,7% φέτος, αφού έμεινε στάσιμη το 2015. Η οικονομική αδυναμία προστίθεται στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα παλεύουν να διαχειριστούν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν τον περασμένο καλοκαίρι.
«Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν έχει λυθεί, και υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα, οπότε αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τον ρίσκο, θα πρέπει να πουλήσετε και την Ελλάδα» είπε ο Κρίστοφ Κάιντ, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Frankfurt Trust, η οποία διαχειρίζεται περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια και δε διατηρεί οποιαδήποτε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.