Image default
Πρώτο Θέμα

Οι φορολογικές αυξήσεις είναι αντιπαραγωγικές για τη μείωση κρατικού χρέους

Οι φορολογικές αυξήσεις είναι αντιπαραγωγικές για τη μείωση κρατικού χρέους

Η αύξηση των φόρων είναι αντιπαραγωγική όταν μια χώρα προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της σε σχέση με την οικονομική της παραγωγή, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βασίζεται στην πρόσφατη ιστορία της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπήρξε μέρος της τρόικας των θεσμών που επέβαλε μέτρα λιτότητας, μεταξύ αυτών και αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σε υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα για δάνεια.

Η εργασία, την οποία συνέταξε η Maria Grazia Attinasi, μέλος του τμήματος δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΚΤ, και ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιταλίας Luca Metelli, ανακάλυψε πως οι υψηλότεροι φόροι δεν καταφέρνουν να μειώσουν το ποσοστό του χρέους μιας χώρας σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.

«Όταν η δημοσιονομική αναδιάρθρωση πραγματοποιείται μέσω αύξησης της φορολογίας, το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ επιστρέφει στο προ κρίσης επίπεδό του μόνο μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας κατά συνέπεια να προκαλέσει βελτίωση στο ποσοστό του χρέους, και δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε αντιπαραγωγική δημοσιονομική αναδιάρθρωση» ανέφεραν οι Attinasi και Metelli στην εργασία τους.

Προσέθεσαν πως η μείωση η μείωση των κρατικών δαπανών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει μια χρόνια μείωση στο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ.

Τα ευρήματά τους βασίζονται σε στοιχεία από 11 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των παραληπτών των διασώσεων, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, μεταξύ 2000 και 2012.

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 συμπεριλάμβανε περικοπές κρατικών δαπανών αξίας 7% του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με φορολογικές αυξήσεις που αντιστοιχούσαν στο 4% της οικονομικής παραγωγής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε στο 180% στο τέλος του 2014, από το 127% που ήταν πέντε χρόνια νωρίτερα, πριν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επίσης είδαν τα ποσοστά χρέους προς ΑΕΠ τους να ανεβαίνουν αφότου μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης που βασίζονταν σε υψηλότερα φορολογικά εισοδήματα για περίπου το ένα τρίτο της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τους τελευταίες μήνας, η ΕΚΤ έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών της ευρωζώνης, αν και εντός των ορίων των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να στηρίξει την αναιμική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

«Τα ευρήματα της ανάλυσής μας έχουν συγκεκριμένη πολιτική συσχέτιση σε ότι αφορά τη συζήτηση για τα προτερήματα της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης ως το βασικό εργαλείο για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης» έγραψαν οι συντάκτες της εργασίας.

Η εργασία εκφράζει τις απόψεις των συντακτών της και όχι της ΕΚΤ.   

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin