Image default
Πρώτο Θέμα

Οι φορολογικές αυξήσεις είναι αντιπαραγωγικές για τη μείωση κρατικού χρέους

Οι φορολογικές αυξήσεις είναι αντιπαραγωγικές για τη μείωση κρατικού χρέους

Η αύξηση των φόρων είναι αντιπαραγωγική όταν μια χώρα προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της σε σχέση με την οικονομική της παραγωγή, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βασίζεται στην πρόσφατη ιστορία της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπήρξε μέρος της τρόικας των θεσμών που επέβαλε μέτρα λιτότητας, μεταξύ αυτών και αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σε υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα για δάνεια.

Η εργασία, την οποία συνέταξε η Maria Grazia Attinasi, μέλος του τμήματος δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΚΤ, και ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιταλίας Luca Metelli, ανακάλυψε πως οι υψηλότεροι φόροι δεν καταφέρνουν να μειώσουν το ποσοστό του χρέους μιας χώρας σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.

«Όταν η δημοσιονομική αναδιάρθρωση πραγματοποιείται μέσω αύξησης της φορολογίας, το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ επιστρέφει στο προ κρίσης επίπεδό του μόνο μακροπρόθεσμα, αποτυγχάνοντας κατά συνέπεια να προκαλέσει βελτίωση στο ποσοστό του χρέους, και δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε αντιπαραγωγική δημοσιονομική αναδιάρθρωση» ανέφεραν οι Attinasi και Metelli στην εργασία τους.

Προσέθεσαν πως η μείωση η μείωση των κρατικών δαπανών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει μια χρόνια μείωση στο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ.

Τα ευρήματά τους βασίζονται σε στοιχεία από 11 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των παραληπτών των διασώσεων, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, μεταξύ 2000 και 2012.

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 συμπεριλάμβανε περικοπές κρατικών δαπανών αξίας 7% του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με φορολογικές αυξήσεις που αντιστοιχούσαν στο 4% της οικονομικής παραγωγής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε στο 180% στο τέλος του 2014, από το 127% που ήταν πέντε χρόνια νωρίτερα, πριν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επίσης είδαν τα ποσοστά χρέους προς ΑΕΠ τους να ανεβαίνουν αφότου μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης που βασίζονταν σε υψηλότερα φορολογικά εισοδήματα για περίπου το ένα τρίτο της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τους τελευταίες μήνας, η ΕΚΤ έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών της ευρωζώνης, αν και εντός των ορίων των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να στηρίξει την αναιμική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

«Τα ευρήματα της ανάλυσής μας έχουν συγκεκριμένη πολιτική συσχέτιση σε ότι αφορά τη συζήτηση για τα προτερήματα της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης ως το βασικό εργαλείο για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης» έγραψαν οι συντάκτες της εργασίας.

Η εργασία εκφράζει τις απόψεις των συντακτών της και όχι της ΕΚΤ.   

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin