Image default
Πρώτο Θέμα

Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται από τους επενδυτές

Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται από τους επενδυτές

Τα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν τις απώλειες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν περισσότερο το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Οκτώβριο του 2015, λόγω διαφωνιών για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού, όμως σύμφωνα με αναλυτές, οι προοπτικές ίσως να είναι πιο αισιόδοξες απ’ ότι υποδηλώνουν τα πρωτοσέλιδα και οι κινήσεις των αγορών. Σύμφωνα μα τις America Corp. και Greylock Capital Management, τα ομόλογα της χώρας προσφέρουν μεγαλύτερη αξία από πολλά όμοιά τους.

Με την απόδοση του βασικού δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να ανεβαίνει στο 10,52% από το 9,57% που βρισκόταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, και από το 8,29% της 31ης Δεκεμβρίου, να τι περιμένουν οι αναλυτές.

Tanguy Le Saout της Pioneer Investments

Το γενικό πολιτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Eurogroup είναι πολύ πιθανό να εντείνει την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα για να συμφωνήσει σε ένα πιο δραστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το ασφαλιστικό από αυτό που προτείνει αυτή τη στιγμή.

Η ροή ειδήσεων για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η παρούσα ελληνική πρόταση στρέφεται έντονα προς την αύξηση των εισφορών και όχι την περικοπή παροχών, και ακόμη και αυτό το σχέδιο δέχεται ισχυρές αντιδράσεις μέσα στην Ελλάδα.

Nicola Mai της Pimco

Η αύξηση των spreads στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσφέρει μια ευκαιρία αγοράς και αύξησης υπαρχόντων θέσεων. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η αστάθεια στις αγορές ομολόγων, όμως φαίνεται πως το άγχος είναι υπερβολικό συγκριτικά με τα θεμελιώδη στοιχεία.

Οι χθεσινές κινήσεις στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας σχετίζεται περισσότερο με το γενικό κλίμα αποφυγής κινδύνου και όχι με κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στα θεμελιώδη στοιχεία, καθώς το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένουν, και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να είναι ευνοϊκές για την οικονομία.

Η Pimco συνεχίζει να προτιμά την Ισπανία και την Ιταλία μεταξύ των ομολόγων της περιφέρειας.

Ricardo Garcia της UBS Wealth Management

Αυτή είναι μια αγορά πωλητών, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές ψάχνουν καθημερινά τον πιο αδύναμο κρίκο, και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι ένας προφανής στόχος. Η εικόνα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κακή όσο υποδηλώνουν τα πρωτοσέλιδα για τις διαδηλώσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Παρ’ ότι οι συζητήσεις για τη μετανάστευση προσθέτουν μιαν επιπλέον διάσταση στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις, η UBS Wealth Managemen παραμένει αισιόδοξη καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν τα σχέδια αποτελούν μια καλή βάση για διαπραγμάτευση, κάτι που δείχνει πως οι δύο πλευρές είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι ήταν πριν από έναν χρόνο.

Ο κίνδυνος νέων εκλογών στην Ελλάδα είναι σημαντικός με δεδομένη την πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα έχουν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να στείλει το σχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή μέχρι να σιγουρευτεί πως θα περάσει και πως η κυβέρνησή του δε θα πέσει. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ότι αναμένουν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες.

Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Corp  

Παρ’ ότι υπάρχει μια σειρά λόγων να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, συστήνουμε την αγορά ελληνικών ομολόγων στα χαμηλά των τιμών, καθώς η χώρα οδεύει προς την ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της ΕΚΤ κάποια στιγμή αυτόν τον χρόνο.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι σαφώς ένα ρίσκο βραχυπρόθεσμα, καθώς η κυβέρνηση έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία στη Βουλή και θα μπορούσε να καταρρεύσει αν επιχειρήσει να πάρει έγκριση για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες.

Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με το παρελθόν καθώς εφόσον η κυβέρνηση, είτε αυτή είτε μια άλλη, ολοκληρώσει την αξιολόγηση, είναι πιθανό μέχρι το τέλος αυτού του έτους τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, κάτι πολύ θετικό για την Ελλάδα.

Το βέλτιστο σενάριο για την Ελλάδα φέτος είναι να συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση το καλοκαίρι και το χειρότερο στο τέλος του έτους. Με όποιον τρόπο κι αν γίνει, ο στόχος είναι η ποσοτική χαλάρωση.

Diego Ferro της Greylock Capital Management

Η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από άλλα περιφερειακά ομόλογα τα οποία προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο μηδέν.

Η Greylock βλέπει αξία στο μικρό άκρο της ελληνικής καμπύλης και διατηρεί το απόθεμά της σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα και, μεταξύ άλλων, προτιμά τα ομόλογα με λήξη το 2017.

Το ξεπούλημα είναι υπερβολικό και κατά πάσα πιθανότητα πυροδοτείται από τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα ελληνικά ομόλογα διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από hedge funds, κάτι που κάνει κάθε κίνηση πιο έντονη.

David Schnautz της Commerzbank

Και οι δύο πλευρές, τα μέλη της διάσωσης και η Ελλάδα, κινδυνεύουν να απολέσουν την καλή εικόνα τους. Η τράπεζα περιμένει να συνεχιστούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δείξουν σε κάθε περίπτωση πως προσπάθησαν όσο μπορούσαν.

«Όπως μάθαμε στο παρελθόν, τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, καθώς έχουν μείνει τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στο τραπέζι» είπε ο Schnautz.

Marc Chandler της BBH

Το πραγματικό χρήμα συνεχίζει να αποφεύγει την Ελλάδα και η αξιολόγηση δε σημαίνει πως περισσότεροι επενδυτές θα επενδύσουν στη χώρα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα και η πιθανότητα η συνοριακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει τις ροές προς τη Μακεδονία επισκιάζουν τα καθαρά οικονομικά ζητήματα.

Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers LLP

Δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στην περιφέρεια και ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο σκεπτικός για το τι μπορεί να προσφέρει τον Μάρτιο η ΕΚΤ και να πετύχει πραγματικά. Η Ελλάδα παραμένει σημαντική πηγή φόβου.

Αυτές οι κινήσεις στις αγορές μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός νέου κρούσματος αστάθειας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin