Image default
Πρώτο Θέμα

Η ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση

Η ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση

Η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, τελειώνοντας μια ταραχώδη χρονιά με την οικονομία της να επιστρέφει στο τέλμα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συστάλθηκε κατά 0,6% τους τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού συρρικνώθηκε κατά ένα αναθεωρημένο 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε δήλωσή της που απέστειλε μέσω e-mail της Παρασκευή. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του - προέβλεπε πτώση 0,8%.

Η Ελλάδα ξεκίνησε μια από τις πιο τραυματικές περιόδους της σύγχρονης οικονομικής της ιστορίας με την εκλογή λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν μιας κυβέρνησης κατά της λιτότητας, αποφασισμένης να σκίσει τις μνημονονιακές συμφωνίες της χώρας. Αυτό κατέληξε σε μια δραματική αναστροφή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

Με τις αντιδράσεις για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα να αυξάνονται, την Ευρωπαϊκή Ένωση να την πιέζει να θέσει υπό έλεγχο το κύμα των προσφυγών που μπαίνουν στη χώρα και την κατατρόπωση της παγκόσμιας αγοράς να επισπεύδει το ξεπούλημα των ελληνικών περιουσιακών στοιχεία, μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται και πάλι. Υπήρξαν μικρές συμπλοκές την Παρασκευή, καθώς οι αγρότες κατέλαβαν τους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

«Χρειαζόμαστε κάποια συμβολικά και πραγματικά μέτρα για να ενισχύσουμε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση έχει κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Τάσος Αναστασάτος, οικονομολόγος της Eurobank στην Αθήνα. «Αναμένουμε αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση καθ’ όλο το 2016, και θα φανεί ακόμη αν αυτή θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από εξαγωγές και επενδύσεις.»

Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέους φόβους εξόδου από το ευρώ, εκτός και αν η κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι πιστωτές βρουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για να κάνουν το χρέος της χώρας βιώσιμο, έγραψε την Πέμπτη ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι ευρωπαίοι εταίρου της, θα αντιμετωπίσουν δύσκολες πολιτικά αποφάσεις τους επόμενους μήνες, προσέθεσε.

Τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου δείχνουν πως η οικονομία συστάλθηκε κατά 0,7% σε ολόκληρη τη χρονιά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του -, ανατρέποντας μιαν νεογεννηθείσα ανάκαμψη όταν η ανάπτυξη του 2014 έδωσε τέλος σε μια εξαετή πτώση. Η συμφωνία διάσωσης του Αυγούστου προέβλεπε πως το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 2,3% το 2015.

Η οικονομία βρέθηκε σε λιγότερο κακή κατάσταση απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, εν μέρει λόγω μιας ετήσιας αύξησης 90% σε πληρωμές χωρίς μετρητά ύστερα από την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο, η οποία μετέφερε τις δραστηριότητες εκτός της γκρίζας οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, όπως ο Παύλος Μυλωνάς και ο Νικόλας Μαγγίνας.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συσταλθεί κατά 0,7% το 2016, προτού αναπτυχθεί κατά 2,7% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές εκτιμήσεις της που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.    

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin