Ο ισχυρός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας έχει δηλώσει πως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πλέον κατάλληλη για την Ευρώπη, θέτοντας το Βερολίνο σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα της παράτασης των μέτρων ενίσχυσης για την αναζωογόνηση της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε πως η ποσοτική χαλάρωση «δεν είναι πλέον απαραίτητη» για την ευρωζώνη, παρά τις διευρυμένες προσδοκίες πως περισσότερα μέτρα ενίσχυσης θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο κ. Βάιντμαν υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – το οποίο μπήκε σε λειτουργία τον προηγούμενο Μάρτιο – σε ακρόαση στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα δε συγκρούεται με τις αρχές του γερμανικού συντάγματος.
Η αντίστασή του στην επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο, υποδεικνύει πως τα μαχητικά μέλη της ΕΚΤ σκληραίνουν τη στάση τους κατά της επέκτασης του προγράμματος ενίσχυσης από το σημερινό του επίπεδο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.
Είναι κρίσιμο το γεγονός πως ο κ. Βάιντμαν δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία του Μαρτίου σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ.
Ο θέση του επικεφαλής της Bundesbank είναι σε ευθεία αντίθεση με αυτήν του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένως την προθυμία της κεντρικής τράπεζας να «κάνει το κομμάτι της» για να αναβιώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ένωση, τη στιγμή που οι αναταράξεις έχουν περικυκλώσει τις παγκόσμιες αγορές από την αρχή του έτους.
Η αποτυχία του ιταλού να επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση τον Δεκέμβριο έσπρωξε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση και βοήθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρήσουν μέχρι και 13% φέτος.
Ο κ. Βάιντμαν κλήθηκε ως μάρτυρας από το ισχυρό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη την Τρίτη.
Ο δικαστήριο – το οποίο έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει νόμους της ΕΕ εάν τους κρίνει ασυμβίβαστους με το ανώτατο ομοσπονδιακό συνταγματικό δίκαιο της Γερμανίας – συνεδρίαζε για να κρίνει τη νομιμότητα του προγράμματος ορόσημο της ΕΚΤ, των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (OMT), το οποίο ανακοινώθηκε αρχικά το 2012.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει στρέψει το βλέμμα του στον θεσμό ως πρότυπο για τη Βρετανία στον νέο της συμβιβασμό με την Ευρώπη.
Ο κ. Βάιντμαν έχει υπάρξει θερμός αντίπαλος των OMT, οι οποίες λειτουργούν ως χρηματοπιστωτική στήριξη των υποβαθμισμένων οφειλετών του ευρώ, όμως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, υποστηρίζοντας πως αντιπροσωπεύουν την παράνομη χρηματοδότηση κυβερνητικών χρεών.
Απέφυγε, ωστόσο, να επαναλάβει την κριτική του την Τρίτη, λέγοντας μόνο πως τα μέτρα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι λιγότερο «προβληματικά» από τις φιλόδοξες νομισματικές συναλλαγές.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς είπε πως οι OMT σχεδιάστηκαν για να «αντιμετωπίσουν εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης» όταν το μέλλον της ευρωζώνης θα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
«Αυτή η περίπτωση κρίσης χαρακτηρίστηκε από μαζικές στρεβλώσεις των αγορών κρατικών ομολόγων που ανέπτυξαν τη δική τους δυναμική» είπε ο κ. Μερς.
«Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αποδιοργάνωση του μηχανισμού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής, κάτι που δημιούργησε απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.»
Το γερμανικό δικαστήριο δεν αναμένεται να πάρει επίσημη απόφαση παρά αργότερα μέσα στο έτος.