Image default
Πρώτο Θέμα

Ελληνική οργή εν μέσω φόβων για συμφόρηση προσφύγων

Ελληνική οργή εν μέσω φόβων για συμφόρηση προσφύγων

Η Ελλάδα ξέσπασε κατά των γειτόνων της και ξεκίνησε να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα βόρεια σύνορά της την Τρίτη, καθώς νέοι περιορισμοί από τις χώρες της κύριας ηπειρωτικής διαδρομής προς τη δυτική Ευρώπη παγίδευσαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια συμφόρηση στα σύνορα.

Η Αθήνα υπέρβαλε μια σπάνια διπλωματική καταγγελία κατά της Αυστρίας, η οποία απέκλεισε τους έλληνες αξιωματούχους από υψηλού επιπέδου συνάντηση με θέμα τα μέτρα για τη μείωση της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα πέρυσι, και σχεδόν 100.000 έχουν ήδη φτάσει φέτος. Σχεδόν όλοι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης και συνέχισαν το ταξίδι τους από ξηράς μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, προς τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ βορειότερα και δυτικότερα, και πρωτίστως τη Γερμανία.

Όμως αρκετές από τις χώρες σε αυτή τη διαδρομή έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν νέα μέτρα για να κλείσουν τα σύνορά τους, οδηγώντας και τις επόμενες σε αυτήν την αλυσίδα να επιβάλουν παρόμοιους περιορισμούς για να αποτρέψουν μια συμφόρηση.

Η ελληνική αστυνομία απομάκρυνε τους μετανάστες από τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων την Τρίτη, καθώς οι νέες απαγορεύσεις που επέβαλαν οι σκοπιανές αρχές άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως αφγανούς, παγιδευμένους στα σύνορα.

Περίπου 450 από αυτούς επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής στην Αθήνα, προσχωρώντας σε εκατοντάδες ακόμη νέες αφίξεις από τα ελληνικά νησιά που έφτασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα το πρωί της Τρίτης.

Καθώς τα λεωφορεία κατευθύνθηκαν ξανά νότια, εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι συνέχιζαν να ταξιδεύουν βόρεια προς τα σύνορα, ελπίζοντας σε μια ευκαιρία να μπουν στα Σκόπια. Η αστυνομία επόπτευε περιστασιακά τα ιδιωτικά λεωφορεία, τα οποία άλλαζαν το ταξίδι τους για να αποφύγουν τη συμφόρηση στα σύνορα.

Σε ένα πρατήριο καυσίμων στην κοινότητα του Αλμυρού, 270 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, περίπου 600 άνθρωποι, μεταξύ αυτών αφγανοί, σύροι και ιρακινοί, περίμεναν να μάθουν πότε θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα των Σκοπίων.

«Μας είπαν πως τα Σκόπια έχουν κλείσει» είπε ο Φαντί, ένας 40χρονος σύρος που έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Κω.

Βρισκόταν σε λεωφορείο που ξεκίνησε από την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας, σε ένα ταξίδι που διαρκεί συνήθως 7 ώρες. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, εκείνος, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, είχαν κλείσει στον δρόμο 36 ώρες.

Στα σύνορα των Σκοπίων τη Δευτέρα, μάρτυρες ανέφεραν πως οι σύροι πρόσφυγες που δεν είχαν όλα τα χαρτιά τους, όπως διαβατήρια, δεν μπόρεσαν να περάσουν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επιβραδύνουν το μεταναστευτικό κύμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές καθώς και μεγάλους αριθμούς άλλων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η Αυστρία θα υποδεχτεί την Τετάρτη δυτικά Βαλκανικά κράτη για να συζητήσουν τις προσπάθειες διαχείρισης και μείωσης της ροής, όμως δεν κάλεσε και την Ελλάδα. Σε μια ασυνήθιστα δριμεία γλώσσα που δείχνει πώς η μεταναστευτική κρίση έχει αυξήσει τα πάθη σε όλη την Ευρώπη, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε την παράληψη ως «μονομερή και μη φιλική πράξη».

«Η εξαίρεση της χώρας μας από αυτήν την συνάντηση θεωρείται ως μια μη φιλική κίνηση καθώς δίνει την εντύπωση πως κάποιοι, εν απουσία μας, επισπεύδουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.»

Η Ελλάδα κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι προσπαθεί να «τινάξει στον αέρα» μια συμφωνία πως το ΝΑΤΟ θα βοηθούσε στην επίβλεψη των διαβλητών θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να πατάξει τη λαθραία μεταφορά ανθρώπων.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια σύρους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στη γη, λέει πως προσπαθεί να τους εμποδίσει να κινηθούν προς την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Η Ελλάδα, που συνεχίζει να πασχίσει σε μια οικονομική κρίση που έχει καταβάλει το εγχώριο βιοτικό επίπεδο, υποστηρίζει πως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εισροή μόνη της, εάν η πορεία των μεταναστών προς τα Βαλκάνια κλείσει.

Επισημαίνει πως δεν μπορεί να διώξει τις χιλιάδες ανθρώπων που φτάνουν καθημερινά στις ακτές της μέσα σε φουσκωτές λέμβους, επικαλούμενοι διεθνείς συνθήκες.

Η Αυστρία, το τελευταίος σταθμός στη διαδρομή προς τη Γερμανία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως είπε επιβάλει ημερήσιο όριο 3.200 ανθρώπων στους διερχόμενους μετανάστες, και 80 αιτήσεων ασύλου.

Χαμηλότερα, η Ουγγαρία είπε πως θα έκλεινε τρία σιδηροδρομικά περάσματα με την Κροατία που χρησιμοποιούνται από μετανάστες, ξεκινώντας από τις 22 Φεβρουαρίου. Η Σλοβενία έχει αναγείρει φράκτη στα νότια σύνορά της με την Κροατία, για να εξασφαλίσει πως οι μετανάστες θα μπαίνουν μόνο από τα επίσημα σημεία διέλευσης.

«Η βαλκανική διαδρομή ήταν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Θα μπορούσε να κλείσει ύστερα από διαβουλεύσεις και όχι στρέφοντας τη μία χώρα κατά της άλλης» είπε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας. «Αντιμετωπίζουμε μια ενέργεια που έχει στοιχεία πραξικοπήματος.»

Η Βιέννη αρνήθηκε πως είχε περιφρονήσει την Αθήνα αποκλείοντάς τη από τις συζητήσεις της Τετάρτης. Η συνάντηση των δυτικών βαλκανικών εθνών ήταν μια κατεστημένη διάταξη που συνεδρίαση πρώτη φορά στην Αυστρία πέρυσι, με θέμα τους φανατικούς ισλαμιστές, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση συμπεριλαμβάνει υπουργούς εσωτερικών και εξωτερικών από την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, το Κόσσοβο, την Κροατία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.  

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin