Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ αψηφά τους επικριτές της για το προσφυγικό

Η Μέρκελ αψηφά τους επικριτές της για το προσφυγικό

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντέκρουσε τις κριτικές στο εσωτερικό του κόμματός της που πιέζουν για μείωση της προσφυγικής εισροής στη Γερμανία, λέγοντας σε προεκλογική συγκέντρωση πως η λύση βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ συνδύασε την κριτική στους εταίρους της στην ΕΕ με ένα χτύπημα στους κύριους υποψήφιους της Χριστιανοδημοκρατικής της Ένωσης σε εκλογές σε δύο κρατίδια στις 13 Μαρτίου, οι οποίοι ξέφυγαν από τη γραμμή της καγκελάριου, ζητώντας ποσοστά μεταναστών για τη Γερμανία. Αυτό που διακυβεύεται είναι το «πώς θα βλέπει ο κόσμος την Ευρώπη στο μέλλον» και «πώς συνυπάρχουμε με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών χωρών» είπε η καγκελάριος.

«Πραγματικά εργάζομαι για να μειώσω τον αριθμό των προσφύγων» είπε η Μέρκελ τη Δευτέρα στη δυτική πόλη Λαντάου. «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πάντα πως δε θέλω ούτε αυτό. Το θέλω. Διαφορετικά δε θα είχα επιστρατεύσει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για να εντοπίζει αυτές τις βάρκες.»

Η άρνηση της Μέρκελ να κλείσει τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα για να περιορίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της. Οι δύο ηγέτες των κρατιδίων, συντασσόμενοι με τον βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Σιχόφερ και την έκκλησή του για ταβάνι στους πρόσφυγες, αποτελούν πρόκληση για την πολιτική της, καθώς το προβάδισμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στα δύο κρατίδια συρρικνώνεται.

Οι υποψήφιο της CDU Julia Kloeckner, για το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο, και Guido Wolf, για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, εξέδωσαν δήλωση καλώντας τη Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής Αυστρίας και να θέσει ημερήσια ποσοστά προσφύγων. Επίσης στις 13 Μαρτίου έχει εκλογές και το ανατολικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μέρκελ θα κερδίσει με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Αμέσως μετά από σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας, η οποία δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές στην προσφυγική πολιτική, η Μέκρελ είπε πως η πρόοδος προς μια λύσει είναι «πολύ αργή» και πως υπάρχουν «πολλά προβλήματα με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Απουσία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης, η στρατιωτική συμμαχία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμφώνησε αυτόν τον μήνα σε γερμανική έκκληση να εντοπίζει τις βάρκες των προσφύγων στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Σίγουρα παίρνει πολύ καιρό για έναν αριθμό ανθρώπων, όμως το κλείσιμο των συνόρων έχει επίσης τα μειονεκτήματά του» είπε η Μέρκελ.

Σε ένα μήνυμα που έχει ως αποδέκτες τους Kloeckner και Wolf, η καγκελάριος ζήτησε από τα μέλη του κόμματός της να απέχουν από εκκλήσεις για μέτρα που θα ασφάλιζαν τα σύνορα της Γερμανίας, για να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση τον Μάρτιο, ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη σχόλια από τη Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του κόμματός της τη Δευτέρα.

Για να μειώσει τη ροή των προσφύγων ύστερα από περισσότερες από 1 εκατομμύριο αφίξεις πέρυσι, η Γερμανία πιέζει 17 χώρες, οι περισσότερες εξ αυτών στην Αφρική, να δεχτούν πίσω πολίτες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, μετέφερε η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη κυβερνητικά έγγραφα.

Το επιχείρημα της Μέρκελ πως το κλείσιμο των συνόρων μέσα στην Ευρώπη κινδυνεύει να καταστρέψει το σύστημα των ταξιδίων χωρίς διαβατήρια ενισχύθηκε από μια έρευνα που υπολόγισε πως το πιθανό κόστος για την οικονομία της ΕΕ θα φτάσει τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ένωσης ήταν 18,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2014, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η μόνιμη επαναφορά των ελέγχων ταυτοτήτων μέσα στην ΕΕ θα σήμαινε μεγαλύτερη αναμονή στα σύνορα για την εμπορική κίνηση, κάτι που θα οδηγούσε σε αυξημένα παραγωγικά κόστη, υψηλότερες καταναλωτικές τιμές και χαμηλότερη ζήτηση, σύμφωνα με την έρευνα της Prognos με την ανάθεση του ιδρύματος Bertelsmann.

«Εάν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης επανέλθουν, αυτό θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη, που είναι ήδη αδύναμη» είπε ο Aart De Geus, ο επικεφαλής του ιδρύματος. «Τελικώς, ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει.»

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin