Η Ελλάδα πασχίζει να ξεφύγει από την αυξανόμενη απομόνωσή της στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή στην επικράτειά της αν δεν επιτραπεί στους μετανάστες να κινηθούν βορειότερα.
Έλληνες αξιωματούχου κατήγγειλαν τη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Αυστρία για να σταματήσει το πέρασμα των προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και απαίτησε ενίσχυση των παγωμένων σχεδίων για την μετεγκατάσταση ανθρώπων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα δε θα γίνει Λίβανος της Ευρώπης, μια αποθήκη ψυχών» είπε ο Ιωάννης Μουζάλας, ο έλληνας υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική, μιλώντας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πριν από συνεδρίαση της ΕΕ για την κρίση. Απείλησε με «μονομερείς ενέργειες» για να υπερασπιστεί τη γωνία της Ελλάδας.
Η έκτακτη προσφυγική ανάγκη έχει δημιουργήσει μιαν ανέλπιστη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με τις δύο χώρες να προσκολλώνται στην ελπίδα για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση με τη βοήθεια της Τουρκίας και να ετοιμάζονται για αψιμαχία με την παράταξη υπό την ηγεσία της Αυστρίας που από μόνη της κλείνει τον δρόμο προς τις Άλπεις.
Περίπου 98.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη θάλασσα από την Τουρκία ως την Ελλάδα φέτος μέχρι τώρα, ύστερα από 857.000 για το 2015. Η Ελλάδα δέχεται πίεση για να καταγράφει, να συλλέγει δακτυλικά αποτυπώματα και να στεγάζει τους αφιχθέντες, με την υπόσχεση πως οι εγκεκριμένοι πρόσφυγες θα σταλούν, εν τέλει, στη βόρεια Ευρώπη και οι υπόλοιποι θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.
«Η Ελλάδα ισχυρίζεται συνεχώς πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα εξωτερικά ελληνικά σύνορα, και αν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αυτό προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα για τους υπόλοιπους να δράσουν, να επιβλέψουν και να προστατέψουν τα σύνορα αλλού» είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.
Η Αυστρία διοργάνωσε μία συνάντηση την Τετάρτη με αξιωματούχους χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο να δημιουργήσει μια αμυντική γραμμή στα σύνορα μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους έλληνες αξιωματούχους, θα ήταν η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη προσφύγων.
Η ευρωπαϊκή διαμάχη αναμένεται να φτάσει το ζενίθ της στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, όπου θα γίνει μια τελευταία προσπάθεια για να πειστεί η Τουρκία να φροντίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της και να αποστέλλει κάποιους στην Ευρώπη με μια οργανωμένη διαδικασία επίβλεψης.
Υπήρξε πρόοδος με την Τουρκία από το βράδυ της Τετάρτης, με το ξεκίνημα της ναυτικής αποστολής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) να περιπολεί τις θαλάσσιες γραμμές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ΝΑΤΟ θα εστιάσει στην επιτήρηση, δίνοντας τη δυνατότητα στην τουρκική και την ελληνική ακτοφυλακή να κυνηγήσουν τα δίκτυα λαθραίας μεταφοράς ανθρώπων.
Η Γερμανία βασίζεται στην αποστολή του ΝΑΤΟ και μια συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για να σταματήσει η ανθρώπινη ροή στην Ελλάδα, όμως θα επανεξετάσει την πολιτική της εάν δεν υπάρχει «σημαντική μείωση» εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ.
«Εάν τα εθνικά μέτρα αποκτήσουν το πάνω χέρι, αυτό θα βλάψει τους πάντες» είπε ο ντε Μεζιέρ.
Ένας από τους βασικούς επικριτές της Γερμανίας, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επέπληξε και πάλι τις προσπάθειές της για έναν συμβιβασμό για τους πρόσφυγες. Σε μια συνέντευξή του στη γερμανική Bild, ο Όρμπαν κατέκρινε την «απότομη, τραχιά, επιθετική» συμπεριφορά της Γερμανίας στη συζήτηση για το προσφυγικό.
Ο Όρμπαν, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πολιτικής των κλειστών συνόρων, επεδίωξε να ενισχύσει την εγχώρια θέση του την Τετάρτη, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για το αν η Ουγγαρία θα στηρίξει τη στάση του στο θέμα των προσφυγικών ποσοστών της ΕΕ.
Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται επίσης την Πέμπτη να εγκρίνουν σχέδια για πλήρεις ελέγχους διαβατηρίων για όλους τους ταξιδιώτες – όχι μόνο τους μη ευρωπαίους – στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης. Οι προτάσεις για μια μελλοντική ακτοφυλακή της ΕΕ επίσης θα προχωρήσουν.