Image default
Πρώτο Θέμα

Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

Αυτό είναι το όσο καλύτερα γίνεται για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Προηγουμένως, ήταν το χρέος των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης που ανησυχούσε τις αγορές.

Όμως σε συνέντευξή του, ο ιδρυτής της Geopolitical Futures Τζορτζ Φρίντμαν υποστήριξε πως η Ευρώπη έχει πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: τη Γερμανία.

Και στην καρδιά του επικείμενου ζητήματος για τη Γερμανία και την Ευρώπη βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.

«Τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες θα διοχετευτούν στην Ολλανδία, και από εκεί θα περάσουν στη Γερμανία» είπε ο Φρίντμαν. «Η Γερμανία είναι η νέα ‘PIIG’. Η Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές και οι αγορές της στερεύουν.»

Οι οικονομίες «PIIGS» – Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία – αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2011 και του 2012. Και με αυτές τις κρίσεις να έχουν φαινομενικά περάσει και την Ευρώπη να επιστρέφει σε έναν δρόμο οικονομικής σταθερότητας, η Γερμανία έχει υπάρξει μεγάλος νικητής, με την οικονομία της να είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει υπάρξει μετά την επανένωσή της, με ένα ποσοστό ανεργίας στο 4,5%.

Η Γερμανία έχει ωστόσο δομικό εμπορικό πλεόνασμα που στηρίζεται σε ένα αδύναμο ευρώ, με το εμπορικό της πλεόνασμα να σημειώνει ρεκόρ 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Και ο Φρίντμαν θεωρεί πως οι εξαγωγικοί πόροι της Γερμανίας σύντομα θα στερεύσουν.

1
Ο Φρίντμαν πιστεύει πως τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θα συμπαρασύρουν τη Γερμανία – την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο τέλος του 2015 έδειξαν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ιταλικές τράπεζες έφταναν συνολικά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, 17,3% των οφειλόμενων δανείων.

Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός αν σκεφτούμε πως ο μέσος όρος για την ευρωζώνη είναι 6,8%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Γερμανίας είναι μόλις 2,3%.

2

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, αυτό είναι σημαντικό θέμα καθώς η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Ιταλία διατηρεί το μεγαλύτερη τραπεζικό σύστημα στην ανατολική Ευρώπη και υπάρχει πολλή διασυνδεσιμότητα στο παιχνίδι.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, έχει ένα τεράστιο ποσό έκθεσης στην Ιταλία, και το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Εν τέλει, ο Φρίντμαν θεωρεί πως η Γερμανία θα είναι αυτή που θα πρέπει να σώσει την Ιταλία.

Και αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα.

«Δεν είναι οι PIIGS που θα πρέπει να μας ανησυχούν» είπε ο Φρίντμαν. «Η Γερμανία δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη να πέφτει. Και όταν η Γερμανία πέσει, και θα το κάνει, τότε είναι που θα επικρατήσει πανικός.»

3

Σχετικα αρθρα

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin