Image default
Πρώτο Θέμα

Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Μπορεί από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να δηλώνουν πως δεν θα προσέλθει στον διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις είναι γεγονός, όμως πως η χρυσή τομή είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Η τελική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής εξαρτάται από το πως θα έχουν διαμορφωθεί οι προσφυγικές ροές μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η πίεση που θα ασκηθεί προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι, θα αναλύσει στους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή τρία πράγματα:

– Το πλαίσιο το οποίο θα θέσει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και θα έχει πέντε άξονες:

α. Δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι σαφείς δεσμεύσεις από κάθε χώρα πόσους πρόσφυγες θα αναλάβει και πότε θα τους πάρει.

β. Η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων

γ. Η εφαρμογή του μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία

δ. Ο αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών

ε. Δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας. Με ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων για αυτό το θέμα.

– Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς την διαμόρφωση ενός συναινετικού πλαισίου στο εσωτερικό προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις για την εφαρμογή της προσφυγικής πολιτικής μέσα στη χώρα. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός hot spot θα πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου απέναντι στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

– Θα εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αν χρειαστεί να βάλει βέτο και να μπλοκάρει αποφάσεις που ενδιαφέρουν την Αυστρία και τις 4 χώρες του Βίσενγκραντ.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό είναι κάτι που απαιτεί σοβαρό διπλωματικό χειρισμό ευελπιστώντας πως είναι ένα εργαλείο που δεν θα χρειαστεί να πέσει στον τραπέζι με την Ευρώπη να δίνει τελικά τη λύση.

Ενδεχόμενη κίνηση «μπλοκαρίσματος» από την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδείες για το προσφυγικό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin