Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Η Ελλάδα κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράλογη καθυστέρηση της εκταμίευσης περαιτέρω βοήθειας για τη χώρα, λέγοντας πως αυτή η στάση απειλεί να εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως το ΔΝΤ διαφωνεί με τους υπόλοιπους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την απελευθέρωση περισσότερων πόρων από τη διάσωση των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε πριν από επτά μήνες. Είπε πως το ΔΝΤ πιέζει για επιπλέον δημοσιονομικές περικοπές για να εξασφαλίσει πως η Ελλάδα θα πετύχει δημσιονομικό πλεόνασμα, εκτός πληρωμών τόκων, ύψους 3,5% το 2018.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν κλειδωθεί σε διαπραγματεύσεις για τον τρόπο που η χώρα θα μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό της κοινό, σε συμφωνία με τις προϋποθέσεις του προγράμματος βοήθειας που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Η αποτυχία εύρεσης συμφωνίας θα καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των χρημάτων της διάσωσης, αυξάνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας τη στιγμή που η μαζική εισροή προσφύγων απειλεί να παγιδεύσει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα και να προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση.

«Βρίσκουμε πραγματικά πολύ δύσκολο να καταλάβουμε γιατί θα πρέπει να μας ζητείται να πάρουμε περισσότερα μέτρα σε αυτήν την κατάσταση, κάτι που θα ήταν πολιτικά δύσκολο και – ίσως το σημαντικότερο – οικονομικά αντιπαραγωγικό» είπε ο Τσακαλώτος σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντιτίθεται στη θέση του ΔΝΤ καθώς η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι προβλεπόταν όταν η χώρα εξασφάλισε τη διάσωση, σύμφωνα με τον Τσακαλώτο. Ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «πολύ κοντά» στους υπολογισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα βοήθειας.

Τα σχόλια έριξαν φως στις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών που έχουν παραμονεύσει πίσω από κάθε μία από τις τρεις διεθνείς διασώσεις της Ελλάδας από το 2010, με το ΔΝΤ να τείνει να είναι πιο αυστηρό από τους ευρωπαίους επόπτες σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ανάγκη ενός βιώσιμου δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ έλαβε μέρος στην πρώτη διάσωση της Ελλάδας πριν από έξι χρόνια λόγω της επιμονής κυρίως της Γερμανίας, η οποία για πολιτικούς και νομικούς λόγους επιθυμούσε να διεθνοποιήσει τη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, και παρά τις ενστάσεις των επικεφαλής τότε της ΕΚΤ και της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Τσακαλώτος είπε την Τετάρτη πως η στάση του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά μέτρα της Ελλάδας έχει οδηγήσει σε περιπλοκή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να εμβαθύνει τις περικοπές των συντάξεων – άλλο ένα ζήτημα που είναι πολιτικά ευαίσθητο στη χώρα.

«Επειδή το ΔΝΤ θεωρεί πως χρειάζεται να κάνουμε περισσότερο, υποστηρίζει πως πρέπει να περικόψουμε τις υπάρχουσες συντάξεις» σημείωσε.

Ο Τσακαλώτος είπε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν συμφέρον στη γοργή ολοκλήρωσης της παρούσας αξιολόγησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ισχυρότερη επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, η οικονομία της οποίας συστάλθηκε το 2015 αφού το 2014 βρήκε από μια εξαετή ύφεση.

Ο κυβερνήτης της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε τον προηγούμενο μήνα πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η κομισιόν υπολογίζει συστολή 0,7% για το 2016.

«Δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο» είπε ο Τσακαλώτος την Τετάρτη, προσθέτοντας πως έχει μείνει «εμβρόντητος» με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να κλείσει η αξιολόγηση.  

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin