Ένας από τους ανώτερους ηγέτες της ΕΕ έχει προειδοποιήσει τους επίδοξους οικονομικούς μετανάστες να μην επιχειρήσουν ένα ταξίδι με κίνδυνο της ζωής τους για να έλθουν στην Ευρώπη.
Σε μια δραματική έκκληση απευθυνόμενη στους «πιθανούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε «Μην έρχεστε στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους λαθραίους διακινητές. Μη ρισκάρετε τη ζωή σας και τα χρήματά σας. Είναι όλα για το τίποτα.»
Ο Τουσκ μίλησε αφού συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, όπου υποσχέθηκε να στηρίξει την Ελλάδα, τη χώρα στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, όπου μέχρι και 2.000 άνθρωποι καταφτάνουν κάθε ημέρα, πολλοί από αυτούς διαφεύγοντας από τις συρράξεις σε Συρία και Ιράκ.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κοντά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία να παρεμποδίζεται να ταξιδέψει βόρεια στην ελπίδα να φτάσει στη Γερμανία και άλλες χώρες. Η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη μια έκτακτη βοήθεια 700 εκατομμυρίων ευρώ, πασχίζει να αποτρέψει μιαν ανθρωπιστική καταστροφή καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίσκεψη του Τουσκ στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας γεμάτης τριήμερης περιοδείας στα δυτικά Βαλκάνια που συμπεριέλαβε την επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντόμποβα στη Σλοβενία την Τετάρτη. Τώρα κατευθύνεται στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα. Ο Τουσκ, ο οποίος θα περάσει επιπλέον 24 ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένοντας ακρόαση από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζει να πείσει την Άγκυρα να κάνει περισσότερα βήματα για αν μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.
Πέρυσι, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη προσφέρθηκε να δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα 2,5 εκατομμύρια περίπου προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για μείωση των αριθμών που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη, και να επανεκκινήσει τις παγωμένες συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Όμως η Ευρώπη εξέφρασε την ανυπομονησία της λόγω των συνεχώς υψηλών αριθμών ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα του Αιγαίου πελάγους. Η Τουρκία δεν έχει εντυπωσιαστεί με τις εβδομάδες που χρειάστηκε η Ευρώπη για να συγκεντρώσει τα χρήματα, τα οποία δεν έχει ακόμη μεταφράσει σε έργα στο έδαφός της.
«Το κοινό μας σχέδιο δράσης με την Τουρκία είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα» είπε ο Τουσκ. «Αυτό σημαίνει πως οι υψηλοί αριθμοί των αφίξεων που βλέπουμε ακόμη θα πρέπει να μειωθούν και σύντομα.»
Ο Τσίπρας προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους αριθμούς και πως δε θα πρέπει να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών». Οι αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις της Ελλάδας για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση, έχουν όμως αποδειχθεί ανίκανες να σταματήσουν τις μονομερείς αποφάσεις των κρατών-μελών. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, οκτώ χώρες μέσα στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν της Ευρώπης έχουν επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους. Επιτιθέμενος σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, ο Τουσκ είπε: «Θα πρέπει να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση πως αντί του πλήρους σεβασμού των κανόνων του Σένγκεν, μπορεί να υπάρξει μια άλλη, εύκολη και βολική ευρωπαϊκή λύση.»
Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, οι αρχές της ΕΕ επιθυμούν να δοθεί τέλος σε όλους τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν σχεδιάζει να ανακοινώσει το σχέδιο δράσης της για την «διάσωση του Σένγκεν» την Παρασκευή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνάντηση της Δευτέρας με την Τουρκία, καθώς και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Μαρτίου όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν νέους κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση. Όμως η επιθυμία της κομισιόν για «επιστροφή στην κανονικότητα» μοιάζει με μακρινό όνειρο, καθώς χιλιάδες ανθρώπων συνεχίζουν να καταφθάνουν στις ακτές της Ευρώπης καθημερινά.