Πιθανολογείται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πότε θα επιτευχθεί η ολοκλήρωσή τους, και μαζί με αυτήν η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονταν πολύ συγκρατημένα στις εκτιμήσεις τους για την επιστροφή της τρόικας τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό ίσως κρύβεται και πίσω από σιβυλλική φράση της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνομιλητή της: «Θα γίνει μια καλή διαπραγμάτευση και μετά μπορεί και να τα βρούμε».
Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή των δανειστών, με πληροφορίες να την τοποθετούν την Τετάρτη. Από κει και πέρα, όμως, το τοπίο είναι μάλλον θολό. ΔΝΤ και ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν ως το 2018 και αυτές είναι σημαντικές, κάπου 2% του ΑΕΠ ή μέτρα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δύο πλευρών των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων. Οι πληροφορίες από πηγές τους αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν μείωση συντάξεων – και όχι για να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το κενό του Ασφαλιστικού με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Θέλουν άμεση και δραστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων (κυρίως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ) και να προχωρήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Η αναμενόμενη επιστροφή, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, γίνεται στη βάση ενός ανοιχτού σεναρίου, με το ΔΝΤ να παραμένει στον σημερινό του ρόλο, χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα και στη χρηματοδότηση και με πιθανή απόφαση για κάτι τέτοιο – αν οι συνθήκες το επιτρέψουν – αργότερα, ίσως και το καλοκαίρι.
Πηγές δεν αποκλείουν μιαν αξιολόγηση σε στάδια, με προαπαιτούμενα και σταδιακή εκταμίευση. Είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, καθώς ο χρόνος που περνά μετρά εις βάρος της οικονομίας και φυσικά και εις βάρος της ίδιας πολιτικά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στοιχηματίσει στο σενάριο γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και επιστροφής στην ανάπτυξη με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να δανείζονται φθηνότερα οι ελληνικές τράπεζες, είναι το «δώρο» στο οποίο προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή (αφού η ρύθμιση του χρέους δε θα «πουλάει») πολιτικά.
Σε αυτήν την προοπτική όλα δείχνουν ότι θα θυσιαστεί μια κόκκινη γραμμή στο Ασφαλιστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (αν αυτό γίνει στα 1.800 ευρώ, εξοικονομούνται 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου), επιπλέον των μειώσεων στις επικουρικές.
Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015 στο τέλος Μαρτίου, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (ή και υψηλότερα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς το μετριοπαθέστερο τις εκτιμήσεις του, αναφέρουν οι αναλυτές.
Από εκεί και πέρα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει, βεβαίως, η ρύθμιση του χρέους που θα κάνει η Ευρώπη. Αν αυτή είναι πιο γενναιόδωρη από ό,τι μέχρι τώρα, τότε ίσως το ΔΝΤ μπορέσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας βασίζονται μόνο στην επιμήκυνση (χωρίς περίοδο χάριτος και σταθεροποίηση επιτοκίου), με το κόστος της να το πληρώνει ουσιαστικά η Ελλάδα, όπως αναφέρουν αναλυτές. Το ΔΝΤ ζητά πολύ πιο δραστικές παρεμβάσεις.