Image default
Πρώτο Θέμα

Ντάισελμπλουμ: οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα

Ντάισελμπλουμ: οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα

Οι οικονομικοί ηγέτες της ευρωζώνης παρέδωσαν στην Ελλάδα την προοπτική των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους της μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της, ενώ ανανέωσαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να λάβει μέτρα για τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον προϋπολογισμό.

«Η στιγμή είναι πλέον πολύ κοντά» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είναι και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Δεν προχώρησε σε ακριβή πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, άφησε όμως να εννοηθεί πως οι συζητήσεις μπορεί να σημειώσουν πρόοδο πριν από το ελληνορθόδοξο Πάσχα την 1η Μαΐου.

Οι επικεφαλής της αποστολής για τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι πίσω στην Αθήνα ίσως και την Τρίτη.

«Για να τα κάνουμε όλα αυτά να χωρέσουν και να δουλέψουν, ίσως χρειαστεί να τα πραγματοποιήσουμε όλα μέσα στους επόμενους μήνες» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό σημαίνει να επισπεύσουμε την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται, και επίσης να φέρουμε μπροστά τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία.»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να συζητήσουν εάν η Ελλάδα χρειάζεται χαλαρότερους όρους για το χρέος της – και εάν ναι, ποιο είδος είναι πιο πιθανό – μόλις η χώρα περάσει την πρώτη συνολική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υπάρξει ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ τήρησε παράλληλα και την πιο αυστηρή γραμμή για τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης της Δευτέρας υποδεικνύει πως μπορεί να διαφαίνεται μια συμφωνία, δεν είναι όμως ακόμη διαπραγματεύσιμη. Παρ’ όλα αυτά, οι υπουργοί δεν προβλέπουν ένα αδιέξοδο αρκετά μεγάλο ώστε να ανανεώσει τις αμφιβολίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη 19μελή νομισματική ένωση.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να το παρατείνουμε σε μία κρίση που θα φτάσει στο ζενίθ της τον Ιούλιο» όπως έγινε πέρυσι, ανέφερε σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβλεψε πως οι συζητήσεις θα εξελιχθούν με τακτικό τρόπο τώρα που οι πιστωτές ανανεώνουν τις συζητήσεις στην Αθήνα. Προσέθεσε πως το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό τραπέζι, «παρά κάποιες διαφορές», θέτοντας τα θεμέλια για την πρόοδο.

«Περιμένουμε να κάνουμε τις συζητήσεις και να κλείσουμε εγκαίρως την πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το χρέος» είπε μετά τη συνεδρίαση. «Είμαι βέβαιος πως λογικοί άνθρωποι, όταν καθίσουν απέναντι ο ένας από τον άλλον στο τραπέζι, θα καταλήξουν σε λογικά συμπεράσματα.»

Υπό το πρόγραμμα διάσωσης που υπογράφηκε πέρυσι, η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα, πριν από τις πληρωμές των τόκων, ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2018. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της απειλεί με επιπλέον οικονομική ασυμφωνία τη στιγμή που παραμονεύει μια ανθρωπιστική κρίση εν μέσω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η Ελλάδα κατευθύνεται επίσης προς ένα πιο γενικό πρόβλημα ρευστού, ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά από τη συνάντηση της Δευτέρας. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πληρωμές εξυπηρέτησης των χρεών της ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, λίγο πριν από μια μεγαλύτερη πληρωμή που λήγει τον Ιούλιο.

«Δεν μπορώ να σας δώσω μια ημερομηνία πότε η κατάσταση της ρευστότητας θα γίνει τόσο δύσκολη που θα χρειαστεί να υιοθετηθούν έκτακτα μέτρα, επειδή η κατάσταση είναι ρευστή» είπε ο Ρέγκλινγκ. Σχετικά με το εμπόδιο του Ιουλίου, «το κεντρικό μου σενάριο είναι πως η αξιολόγηση του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin