Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχειρούν να διασπάσουν το αδιέξοδο μεταξύ των αντιμαχόμενων πιστωτών της Ελλάδας στέλνοντας τους διαπραγματευτές του προγράμματος πίσω στην Αθήνα για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παρά τις συνεχείς διαφωνίες για το πόσο μακριά θα πρέπει να είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται της συνάντησης του eurogroup των 16 ομολόγων του, επέμεινε πως υπάρχει «αρκετό κοινό έδαφος» μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στην Αθήνα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ύστερα από τη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. «Δε θα είναι εύκολο, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό». Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν είχαν φτάσει σε συμφωνία για το πόσο βαθιές θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, αναβάλλοντας στην πράξη τη διαμάχη για το μέλλον του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι πρόθυμο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν κρίνει τις μεταρρυθμίσεις ακατάλληλες, μια κίνηση που θα οδηγούσε την Ελλάδα ξανά σε οικονομική αβεβαιότητα. Χωρίς το ΔΝΤ, μια ομάδα χωρών-πιστωτών με πρώτη τη Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμμετοχή στη διάσωση της ΕΕ, πιθανώς τορπιλίζοντας τη συμφωνία. «Μια ενδιάμεση λύση χωρίς το ΔΝΤ θα ήταν πολύ δύσκολη για έναν αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, παραδέχτηκε πως οι συζητήσεις θα ξαναξεκινήσουν «παρά κάποιες διαφωνίες», οι οποίες ελπίζει πως μπορούν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις. «Είμαι σίγουρος πως λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον στο τραπέζι, θα φτάσουν σε λογικά συμπεράσματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος αποχωρώντας από τη συνάντηση του eurogroup.

Υπό τους όρους της νέας διάσωσης, η Ελλάδα χρειάζεται να περάσει μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να φτάσουν τα κρατικά οικονομικά σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% της οικονομικής παραγωγής μέχρι το 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα μιας χώρας είναι η διαφορά των εσόδων και των δαπανών της, αποκλείοντας τις πληρωμές των χρεών.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ βρίσκονται σε διαφωνία τόσο για την αυστηρότητα των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων όσο και το πόσα από αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι διαφορές αυτές δεν μπορούν να επιλυθούν παρά αργότερα. Το ΔΝΤ θεωρεί πως τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή και έχει πιέσει για πιο στέρεες και βαθιές περικοπές. Η Αθήνα έχει αποδεχτεί το τελεσίγραφο των πιστωτών της και συμφώνησε να περάσει οικονομικά μέτρα στα οποία αντιστεκόταν για καιρό, σε αντάλλαγμα για την τρίτη διάσωση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε να συμμερίζεται την αυστηρή στάση του ΔΝΤ, λέγοντας πως «το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να γίνει πιο στέρεο από ποτέ, θα πρέπει να φτάνει ακόμη βαθύτερα απ’ ότι έχει τεθεί στο τραπέζι ως τώρα» – παρ’ ότι όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν στηρίζει την άποψη του ΔΝΤ, επέμεινε πως «δεν είμαι στο στρατόπεδο κανενός».

Φτάνοντας σε συμφωνία για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, η Αθήνα θα μπορέσει να κλείσει την πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση του νέου της προγράμματος, κάτι που θα επέτρεπε στο eurogroup να προχωρήσει στο δύσκολο πολιτικά θέμα του ποσού της χαλάρωσης χρέους που μπορεί να παραχωρήσει στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώση των δημοσκοπικών του ποσοστών και μια ανανεωμένη αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι σημαντικό πως ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως προειδοποίησε τους ομόλογους υπουργούς πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσουν «αρκετά σύντομα» – το πιο ξεκάθαρο σημάδι ως τώρα πως σκοπεύει να θέσει το ζήτημα παρά τη συνεχή αντίσταση του Βερολίνου, το οποίο διστάζει να προσφέρει οποιαδήποτε τέτοια παραχώρηση.

«Έδωσα το σήμα στους υπουργούς πως το έχουμε υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν ήμασταν ποτέ συγκεκριμένοι για το πότε θα φτάσουμε σε αυτό, όμως αυτή η στιγμή πλησιάζει» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ έχει επιμείνει πως μία μαζική ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο χωρίς μεγάλες περιόδους χάριτος κατά τις οποίες η Αθήνα δε θα κάνει καμία πληρωμή.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin