Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα επεκταμένης ενίσχυσης από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι φαίνεται να μην έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές.
Το ευρώ κινείται υψηλότερα φέτος, ο χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χαμηλότερα, και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα παρέδωσαν τα κέρδη τους, με όλες τις κινήσεις να γίνονται αφού ο Ντράγκι ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων με ένα πακέτο που συμπεριλάμβανε περικοπές των επιτοκίων, περισσότερες αγορές ομολόγων και μια πιθανή επιχορήγηση στις τράπεζες. Η αντίδραση υπογραμμίζει τις μειωμένες αποδόσεις που πετυχαίνουν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές, καθώς περισσότεροι επενδυτές υποστηρίζουν πως η νομισματική ενίσχυση από μόνη της δεν μπορεί πλέον να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία.
Ψάχνοντας βαθύτερα, ωστόσο, ο Ντράγκι μπορεί τουλάχιστον να επιδείξει την μετριοπαθή επιτυχία στην ώθηση των επενδυτών ψηλότερα στο φάσμα του κινδύνου χάρη στις μικρές τροποποιήσεις στην προσέγγιση του στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές του Stoxx 600, ενώ τα ομόλογα αυτών των χωρών ξεπέρασαν σε επίδοση τα αντίστοιχα γερμανικά, και το κόστος ασφάλισης επενδυτικού επιπέδου ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων υποχώρησε.
«Έχει υπάρξει μια μεταβολή από την ανταγωνιστική υποτίμηση και προς τη πιστωτική χαλάρωση» είπε ο Νίκολας Γουόλ, διαχειριστής χρημάτων της Invesco Asset Management στο Λονδίνο, η οποία διατηρεί 737 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. «Πρόκειται για μια μεγάλη χαλάρωση στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Αυτό είναι ένα μήνυμα από τον Ντράγκι προς τις αγορές πως μπορούν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.»
Οι τράπεζες της ευρωζώνης όδευαν προς την καλύτερη ημέρα τους από το 2012 σε κάποιο σημείο της Πέμπτης, πριν από την κατοχύρωση κερδών. Παρ’ όλα αυτά, τα πιστωτικά ιδρύματα από τη λεγόμενη περιφέρεια της Ευρώπης είχαν την καλύτερη απόδοση στον Stoxx 600, ακόμη κι αφού έκλεισε την ημέρα 1,7% χαμηλότερα.
Το πακέτο της ΕΚΤ συμπεριλάμβανε μια περικοπή 10 ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο των καταθέσεων, σε -0,4%, μία αναπάντεχη μείωση του βασικού επιτοκίου στο μηδέν, μια υπόσχεση για αγορά εταιρικού χρέους ως μέρος των μηνιαίων αγορών της ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ – 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ’ ότι ως τώρα – και τέσσερα ακόμη πολυετή προγράμματα δανεισμού.
Ενώ τα ιταλικά και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα έκλεισαν την Πέμπτη χαμηλότερα, οι επιπλέον αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν τα χρεόγραφα αντί των γερμανικών ομολόγων έπεσαν σε χαμηλά πέντε εβδομάδων. Η διαφορά δεκαετούς απόδοσης της Ιταλίας μειώθηκε σε 115 μονάδες βάσεις και της Ισπανίας έπεσε στις 128 μονάδες βάσεις, και οι δύο στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Φεβρουαρίου.
Την Παρασκευή, τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα ανέβηκαν. Η απόδοση των δεκαετών χρεογράφων της Ισπανίας έπεσε κατά μία μονάδα βάσης, ή 0,01%, σε 1,58%, ενώ τα παρόμοιας διάρκειας ιταλικά ομόλογα έπεσαν κατά δύο μονάδες βάσεις, στο 1,44%, στις 7:24πμ, ώρα Λονδίνου.
Το πακέτο των μέτρων ενίσχυσε επίσης την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο δείκτης Markit iTraxx Europe των ανταλλαγών πίστωσης-χρεοκοπιών σε επενδύσιμες εταιρείες σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του από το 2011, προτού κλείσει την ημέρα κατά έξι μονάδες βάσεις χαμηλότερα.
«Η αυστηροποίηση στις συνθήκες στην χρηματοπιστωτική αγορά τους τελευταίους μήνες ήταν επίσης κίνητρο για την ΕΚΤ να χαλαρώσει σήμερα» είπε ο Νεντ Ράμπελτιν, ευρωπαίος επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Toronto Dominion Bank στο Λονδίνο. «Τα νέα δανειακά προγράμματα γίνονται στην πράξη απευθείας επιχορήγηση των τραπεζών, μειώνοντας τα όποια πιθανά κόστη των αρνητικών επιτοκίων παρέχοντας πολύ φτηνότερη χρηματοδότηση. Τα οφέλη για τα επενδύσιμα εταιρικά ομόλογα θα χρειαστούν τώρα χρόνο να επεκταθούν στην αγορά με τη μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας.»