Image default
Πρώτο Θέμα

Σόιμπλε: μην αφήσετε την ελληνική αξιολόγηση να αποτύχει λόγω του ασφαλιστικού αδιεξόδου

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Σόιμπλε: μην αφήσετε την ελληνική αξιολόγηση να αποτύχει λόγω του ασφαλιστικού αδιεξόδουΟ γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως υπάρχει περιθώριο η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσής της εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορέσει να περάσει περαιτέρω περικοπές στα ασφαλιστικά επιδόματα.Καθώς η Ελλάδα πασχίζει να διαχειριστεί μιαν εισροή προσφύγων και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να σταθεροποιήσει το χρέος της, ο Σόιμπλε πρότεινε οι επιτηρητές του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις στις μειώσεις των συντάξεων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Είναι πιθανό να μην υπάρξει πλειοψηφία” στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, είπε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση με τον γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν στο Βερολίνο τη Δευτέρα. “Μέχρι αυτό το σημείο, επιδιώκει κανείς να εκπληρώσει επί της αρχής αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.”

Η μεταναστευτική κρίση έχει προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες να βρίσκονται αυτή τη τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε προσωρινές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Οι καθυστερήσεις στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των έκτακτων δανείων από την ευρωζώνη αυξάνουν την πίεση στην Ελλάδα καθώς η οικονομία της πασχίζει υπό τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Ενώ η κυβέρνηση του Τσίπρα αναγνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, έχει προτείνει εναλλακτικές, όπως την αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών από τους εργαζομένους “λευκού κολάρου”, τους εργοδότες και τους αγρότες.

Άλλες χώρες του ευρώ αναγνωρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού είναι το δυσκολότερο κομμάτι του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε ως μέρος της περσινής διάσωσης, ενώ η θέση της Ελλάδας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει πως αντιμετωπίζει ιδιαίτερη προσφυγική επιβάρυνση, είπε ο Σόιμπλε.

Ενώ οι τελευταίες συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ολοκληρώθηκαν την Κυριακή χωρίς συμφωνία για το πώς θα εκπληρωθούν οι όροι που συνοδεύουν τη διάσωση, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το ΔΝΤ σχολίασαν πως οι συζητήσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Οι εργασίες θα συνεχιστούν κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες και οι επιτηρητές του προγράμματος θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

Ο Σαπέν ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος διάσωσής της, παρά τη δύσκολη θέση της λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη και την κατανόησή της προς την Ελλάδα, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αναπάντεχες δαπάνες λόγω της προσφυγικής εισροής, είπε ο Σαπέν, αναφερόμενος στις συντάξεις, τη φορολογία και τη φροντίδα των προσφύγων.

Σχετικα αρθρα

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin

Χ.Σταϊκούρας στον Economist:Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά

admin