Image default
Πρώτο Θέμα

Μετά τους πρόσφυγες, η Ελλάδα περιμένει και τους τουρίστες που χάνει η Τουρκία

Μετά τους πρόσφυγες, η Ελλάδα περιμένει και τους τουρίστες που χάνει η Τουρκία

Σε ότι αφορά την προσέλκυση επισκεπτών με ήλιο, θάλασσα και ιστορία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να κερδίσει από τις απώλειες της Τουρκίας.

Ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένει ο αριθμός των επισκεπτών να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια φέτος και να φέρει 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον εισοδήματος, είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης. Ξεχωριστά, την ίδια μέρα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανέφερε μια πτώση 10% στις ετήσιες αφίξεις για τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Οι παλιοί εχθροί ανταγωνίζονται εδώ και χρόνια για τους τουρίστες ως βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης, όμως τελευταία οι βιομηχανίες και στις δύο χώρες δίνουν περισσότεροι σημασία στις επιπτώσεις από τα γεγονότα ανατολικότερα.

Για την Τουρκία, μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη έχει προστεθεί στις επιπτώσεις της απαγόρευσης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους τουριστικούς πράκτορες να στέλνουν πολίτες στη χώρα ύστερα από μια σύγκρουση για την παρέμβαση στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Για την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν στα νησιά της το προηγούμενο καλοκαίρι, ως σημείο εισόδου για μια νέα ζωή αλλού στην Ευρώπη.

Ο Ανδρεάδης είπε πως αναμένει μέχρι και 900.000 ρώσους να φτάσουν στην Ελλάδα και πως από αυτούς θα προέλθει περίπου το μισό της αύξησης των εσόδων. Η ροή των προσφύγων έχει εν τω μεταξύ περιοριστεί από τη στιγμή που οι χώρες βορειότερα της Ελλάδας έχουν κλείσει τον διάδρομο διάβασης.

Παρ’ ότι ο Ανδρεάδης δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Τουρκία ή την τουριστική βιομηχανία της, η αναμενόμενη εισροή ρώσων τουριστών που ξοδεύουν περισσότερα, δε θα μπορούσε να έλθει σε πιο κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς οι οικονομία της πασχίζει να αναπτυχθεί και τα οικονομικά της βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

1

Ο τουρισμός ήταν από τις λίγες βιομηχανίες που συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τους αριθμούς να ανέρχονται στα 23,6 εκατομμύρια ανθρώπων πέρυσι.

Η συνολική συνεισφορά του στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας ήταν 18,5%, σχεδόν το διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίου και Τουρισμού. Ο Ανδρεάδης είπε πως η αύξηση θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα φέτος, με τα έσοδα να φτάνουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ του 2015.

Υπάρχουν, ωστόσο, επιφυλάξεις. Ο Ανδρεάδης, ο σύνδεσμος του οποίου εκπροσωπεί 50.000 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, είπε πως η πρόβλεψή του προϋποθέτει μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για τους όρους που συνοδεύουν το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσής της, διατηρώντας τη χώρα μέσα στο ευρώ, αλλά και κρατώντας υπό έλεγχο τη ροή των προσφύγων. 

Επίσης, η αποτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αποτελεσματική φορολόγηση των χρηστών peer-to-peer υπηρεσιών όπως η Airbnb έχει ως αποτέλεσμα μια ετήσια απώλεια δημόσιου εισοδήματος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε.

«Το ερώτημα του ‘Grexit’ υπάρχει ακόμη, και σε συνδυασμό με τη μεταναστευτική κρίση δεν παρουσιάζει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα» είπε ο Ανδρεάδης, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του Sani Resort στη βόρεια Ελλάδα.

2

Νησιά όπως η Κως στο ανατολικό Αιγαίο, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, θα δουν μιαν ανάκαμψη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εάν οι αριθμοί των προσφύγων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές συνεχίσουν να πέφτουν, είπε ο Ανδρεάδης.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων στην Ελλάδα έπεσαν στους 901 ανθρώπους τον Μάρτιο, από τους σχεδόν 2.000 του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την προσφυγική υπηρεσία του ΟΗΕ. Εκτός του κλειστού βαλκανικού διαδρόμου, οι αφίξεις μειώθηκαν περαιτέρω μετά τη συμφωνία των τούρκων και των ευρωπαίων ηγετών για επιστροφή των άτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη θάλασσα προς την Ελλάδα.   

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin