Η Ελλάδα ελπίζει να συμφωνήσει αυτήν την εβδομάδα με τους ξένους πιστωτές σε ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να νομοθετήσει για να ολοκληρώσει τη σημαντική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, ωστόσο, παραμένουν διαφορά μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις.
Η αξιολόγηση έχει τραβήξει επί μήνες, κυρίως λόγω χάσματος μεταξύ των δανειστών στο θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2018 – το οποίο υπολογιζόταν αρχικά στο 3% από την ΕΕ, στο 1% από την Αθήνα και στο 4,5% από το ΔΝΤ.
Η Αθήνα και οι δανειστές της – η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ως το βασικό σενάριο στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Ωστόσο, η ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν να διαφωνούν για το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – δημοσιονομικό αποτέλεσμα πριν από την εξυπηρέτηση των χρεών – το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχο με συμμετοχή στις συζητήσεις.
Το ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μετά από την αξιολόγηση και ανάλογα με την ελάφρυνση χρέους που θα λάβει η Ελλάδα, πιστεύει πως η Αθήνα δε θα πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος για το 2018, ακόμη κι αν εκπληρώσει μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πηγή.
Οι θεσμοί της ΕΕ θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός. Αντιμέτωπη με μια τεράστια προσφυγική κρίση – η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μιας μαζικής προσφυγικής εισροής στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο – η ΕΕ επιθυμεί να επιλύσει το οικονομικό αδιέξοδο γρήγορα.
Οι υποκείμενες διαφορές μεταξύ των δανειστών για το εύρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας που χρειάζεται να επιδιώξει η Ελλάδα θα αντικατοπτριστούν στα κείμενα της αξιολόγησης που θα συνταχθούν από το ΔΝΤ και τους θεσμούς της ΕΕ, πιθανώς μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πηγές κοντά στις συζητήσεις.
«Θα υπάρξει έγγραφο από την πλευρά των τριών ευρωπαϊκών θεσμών – ουσιαστικό από τον ΕΜΣ – και ένα άλλο έγγραφο, που θα συνταχθεί από το ΔΝΤ. Αυτά τα δύο έγγραφα θα μοιάζουν, αλλά δε θα είναι ίδια» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ύστερα από συνάντηση με τους τέσσερις επιτηρητές την Τετάρτη.
«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει μέχρι την Κυριακή την ώρα του τσαγιού» είπε ο βρετανικών σπουδών υπουργός.
Εάν ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση θα ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους με την ΕΕ και πιθανώς θα ξεκλειδώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της διάσωσης.
Η Αθήνα χρειάζεται χρήματα για να ξεπληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, καθώς και εσωτερικές ανεξόφλητες οφειλές.
Διατηρώντας μιαν εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως μια αναδιάρθρωση του χρέους θα πείσει τους έλληνες πως οι θυσίες τους ανταποδίδουν ύστερα από έξι χρόνια λιτότητας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις έχουν επισκιάσει τα σχέδιά του.
Κάποια από τα μέρα που συζητούνται – η διαχείριση των επισφαλών δανείων, οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων – ήταν πολιτικά δύσκολες για την αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα, η οποία επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο με την υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας.
Για να πετύχει τους στόχους της, η Αθήνα σκοπεύει να εξοικονομήσει μία ποσοστιαία μονάδα από τη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών, άλλη μία μονάδα από την αύξηση του φόρου εισοδήματος και 1% του ΑΕΠ από φορολογικά μέτρα που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Σκέφτεται επίσης να αυξήσει τον φόρο επί των καυσίμων και τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τσιγάρα, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ο Τσίπρας ελπίζει σε έναν συμβιβασμό πριν από τις 22 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας. κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα παραβρεθούν στις ανοιξιάτικες συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου.