Image default
Πρώτο Θέμα

Στον αέρα η αξιολόγηση…

Στον αέρα η αξιολόγηση…

Σταμάτησαν οι συνομιλίες με την Τρόικα τα ξημερώματα καθώς οι δυο πλευρές φάνηκε οτι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά την αισιοδοξία που προσπαθούσε να καλλιεργήσει τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

Τώρα η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση να επιχειρεί στην Ουάσινγκτον όπου θα πάνε οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και ελληνική αντιπροσωπεία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Αποφασίστηκε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό κείμενο για συμφωνία . Θα επιστρέψουν μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22/4.Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement όσο περνούσε ο καιρός και γι αυτό το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στις 2 τα ξημερώματα οπότε και σταμάτησαν οι συζητήσεις.

Οπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος. Αυτό, μάλιστα, αναμένεται να το αποτυπώσουν σε κείμενό τους και οι Θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως, στα κείμενα των τριών Θεσμών είναι όλα συμφωνημένα, ακόμη και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Το καλό σενάριο είναι στην Ουάσινγκτον να πάει καλά η συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την άλλη Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Αν υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα εγκρίνει τη χορήγηση των δόσεων.

Το ενδιάμεσο σενάριο, βρίσκεται κάπου στη μέση: Στην Ουάσινγκτον να μπει η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις τις διαδικασίες για το χρέος, αλά να μην υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και εκταμίευση δόσης, κάτι που θα γίνει σε έκτακτο στις 29 Απριλίου πιθανότατα.

Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία  ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Ωστόσο, υπάρχει χάσμα στα πιο κρίσιμα ζητήματα και για αυτό δεν υπήρχε και λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση περαιτέρω:

Το Ταμείο επιμένει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και αποδέχονται οι Ευρώπαιοι.

Το ΔΝΤ επιμένει να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Οι δανειστές, επίσης, δεν δέχονται τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

Συντάξεις

Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών (όπως αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είτε παραχώρηση στα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

«Κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα.  Ο όρος που θα βάλει είναι  οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν να εγγυηθούν πώς θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος.  Αν στην Ουάσινγκτον επιτευχθεί συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα από Δευτέρα.

Οπως προαναφέρθηκε τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Τα περισσότερα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της διέκοψαν τις συνομιλίες τους για την κρίσιμη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, νωρίς την Τρίτη, και θα την επαναλάβουν αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Οι δανειστές που ήταν στην Αθήνα για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, θα επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας, για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συνεχίζεται εδώ και μήνες κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των δανειστών για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018 και λόγω στης αντίστασης της Αθήνας στα αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του - που συνεχίζει τονίζοντας ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δανειστές παραμένουν. Όσον αφορά στην Αθήνα, οι αποκλίσεις έχουν να κάνουν με το βάθος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως εκείνων που αφορούν τις υποθήκες της πρώτης κατοικίας, ανάφεραν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σύμφωνα με το -.

«Θα ήταν καλό να καταλήγαμε σε μία συμφωνία σήμερα… έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις μέχρι σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισε στο - ότι «τα περισσότερα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά.

Μία θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει περίπου 5 δισ. ευρώ σε βοήθεια. Η Αθήνα χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να αποπληρώσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο. 

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin