Η εκτελεστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε την Τρίτη πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη φύλαξη του δικού της μέρους των εξωτερικών συνόρων της ένωσης, όμως χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προτού μπορέσουν να απαλειφτούν οι έκτακτοι έλεγχοι μέσα στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης.
Η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ έχουν εισάγει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους μέσα στη λεγόμενη ζώνη Σένγκεν, κατηγορώντας την Αθήνα πως απέτυχε να ελέγξει τα σύνορά της εν μέσω μιας μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 12 Μαΐου εάν θα παρατείνει αυτούς τους συνοριακούς ελέγχους.
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι μετανάστες συνέχιζαν ελεύθερα το ταξίδι τους προς την πλούσια βόρεια Ευρώπη, συχνά χωρίς να καταγράφονται καθώς η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων πέρυσι, κυρίως μέσω της Ελλάδας, κατέβαλε τη χώρα.
Ένα ντόμινο κλειστών συνόρων στα τέλη του περασμένου έτους έχει μειώσει τη ροή των ανθρώπων μέσα από τα δυτικά Βαλκάνια, την κύρια μεταναστευτική διαδρομή από την Ελλάδα έως τη Γερμανία.
Οι αφίξεις από την Τουρκία έχουν επίσης επιβραδυνθεί ύστερα από την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την ΕΕ τον περασμένο μήνα, υπό την οποία η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των σύρων, που μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω παράτυπων οδών.
Παρ’ ότι αυτό έχει μειώσει μέρος της άμεσης πίεσης στην Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ξεκαθαρίσει πως ίσως είναι πολύ νωρίς για να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι. Η Κομισιόν έχει πει πως επιθυμεί να επαναφέρει την κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν μέχρι το τέλος του έτους.
Η εκτελεστική αρχή της ΕΕ είπε την Τρίτη πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στα σύνορα, αλλά χρειάζονται «περαιτέρω βελτιώσεις», συμπεριλαμβανομένης της πιο γρήγορης χρήσης των πόρων της ΕΕ που δίνονται για να βοηθήσουν τη χώρα να διαχειριστεί τη ροή των ανθρώπων.
Εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν πως η Ελλάδα δεν ελέγχει τα σύνορα αρκετά καλά, θα μπορούσε να επιτρέψει την επέκταση των συνοριακών ελέγχων για μέχρι και δύο χρόνια.
Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πολιτικό χτύπημα για την 28μελή ένωση, καθώς η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα από τα πιο απτά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τα 500 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες έχουν εκταμιεύσει 181 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη βοήθεια προς την Αθήνα και ομάδες στήριξης που εργάζονται πάνω στη μεταναστευτική κρίση από το ξεκίνημα του 2015, είπε η Κομισιόν, επιπλέον της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των 509,5 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζονται για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόλις 1.145 υποψήφιοι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ ως τώρα, υπό το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να μετεγκαταστήσει 160.000 αιτούντες ασύλου και να χαλαρώσει την πίεση στις δύο χώρες της πρώτης γραμμής.
Με τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, το σχέδιο έχει ως τώρα αποτύχει. Μέχρι τις 11 Απριλίου, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Κροατία δεν είχαν δεχτεί κανέναν στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Οι μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση γίνονται όλο και πιο αναγκαίες με δεδομένη την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα» σύμφωνα με την Κομισιόν. «Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ 35.000 και 40.000 άνθρωποι στην Ελλάδα θα ήταν κατάλληλοι για μετεγκατάσταση.»