Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

Η Ελλάδα θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από τους διεθνείς δανειστές της να κλειδώσουν τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της από τα επίσημα δάνειά της σε σταθερά επιτόκια, ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμο το βουνό του χρέους της.

Στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον μεταξύ 15 και 17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει τον διαχωρισμό του προτεινόμενου ετήσιου ορίου του 15% του ΑΕΠ για το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές και τόκους ομολόγων και δανείων – το μεγαλύτερο κόστος – και το 7% σε αποπληρωμή οφειλόμενων έντοκων γραμματίων.

Η Ελλάδα θέλει να σταθεροποιήσει το μεταβλητό αυτή τη στιγμή επιτόκιο των δανείων διάσωσής της από την ΕΕ, ώστε να έχει ένα μαξιλαράκι κατά των υψηλότερων επιτοκίων σε περίπτωση που η ΕΚΤ ξεκινήσει να τα ανεβάζει και πάλι, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό της Αθήνας.

«Με αυτόν τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια, και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποσό που θα πρέπει να δαπανά η Ελλάδα κάθε χρόνο» σύμφωνα με πηγή.

«Θα λειτουργήσει ως εγγύηση πως η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς αναστατώσεις» είπε η πηγή.

Με το βουνό του χρέους να αναμένεται να φτάσει στο 174,4% της ετήσιας παραγωγής, ή 337,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, η ελάφρυνση του χρέους είναι η συνεχής ιαχή της αριστερόστροφης κυβέρνησης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει λάβει τρεις διεθνείς διασώσεις από το 2010. Οι παρόντες υπολογισμοί αποπληρωμής χρέους δε συμπεριλαμβάνουν τη τελευταία διάσωση, αξίας μέχρι 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο.

Από το 2021, όταν η χώρα θα ξεκινήσει να αποπληρώνει τα δάνεια από το πρώτο της πρόγραμμα διάσωσης, του 2010, οι ετήσιες πληρωμές για το ονομαστικό κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων και των δανείων θα εκτιναχτούν και θα φτάσουν το 15% το 2022 και το 2023. Αυτό δε συμπεριλαμβάνει τα επιπλέον κόστη των έντοκων γραμματίων.

Η Αθήνα έχει ένα μέτρο συμπάθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έκκλησή της. Προσχέδιο υπομνήματος από το ΔΝΤ καλεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προσφέρουν στην Αθήνα μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί πως παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως δε βλέπει καμία ανάγκη αναδιάρθρωσης αυτή τη στιγμή.

Οι ελληνικές αποδόσεις πορεύτηκαν προς υψηλά έξι εβδομάδων την Τετάρτη, αφότου το ΔΝΤ παρουσίασε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την οικονομία της και ανανέωσε τις εκκλήσεις προς τους διστακτικούς εταίρους στην ΕΕ να παρέχουν σημαντική ελάφρυνση χρέους.   

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin