Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Τσίπρας επιδιώκει τη βοήθεια της Γαλλίας για να απελευθερώσει τα χρήματα της διάσωσης

Ο Τσίπρας επιδιώκει τη βοήθεια της Γαλλίας για να απελευθερώσει τα χρήματα της διάσωσης

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τη βοήθεια του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολλάντ, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των κυβέρνησής του και των πιστωτών της απέτυχαν – ξανά – να παράγουν την έγκριση που χρειάζεται για να απελευθερωθούν χρήματα από την τρίτη διάσωση της χώρας.

Ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων το απόγευμα της Τετάρτης, με τους έλληνες αξιωματούχους να πασχίζουν ακόμη να πείσουν τους επιτηρητές από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπογράψουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Το προσωπικό των θεσμών των πιστωτών θα κάνουν διάλειμμα μίας εβδομάδας από τις συζητήσεις με την Αθήνα για να παραβρεθούν στις συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνηση καταφεύγει για μια ακόμη φορά στη συνήθη τακτική της να προσπαθεί να ανεβάσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα πιο πολιτικό επίπεδο» σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθουν τις ενστάσεις των τεχνοκρατών, όπως έγραψαν ο Πάρης Μαντζάβρας και ο Γεώργιος Γρηγορίου, αναλυτές της αθηναϊκής Pantelakis Securities, σε σημείωμά τους προς πελάτες την Τετάρτη.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Τσίπρα στο Παρίσι την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση θα υποβάλει νομοσχέδια για τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο τον επόμενη εβδομάδα, παρ’ ότι αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές. Ο Τσίπρας είχε δεσμευτεί να μην κάνει «μονομερείς» ενέργειες όταν υπέγραψε το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας πέρυσι. Ο Τσακαλώτος επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές να εγκρίνουν τις αλλαγές στις συντάξεις, στους φόρους και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Απριλίου.

Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση συνεχίζονται, και η Κομισιόν περιμένει γοργή πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, όπως είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. Η εκτελεστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σημειώνει» την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει «συγκεκριμένα κείμενα» στη Βουλή.

«Ότι συμβαίνει σε τεχνικό επίπεδο είναι πάντα δευτερεύον, η μουσική είναι αλλού» είπε ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών Νίκος Παππάς, ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα, σε συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας. «Πολλές χώρες έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Ελλάδα σταθερή.»

Η αποτυχία εύρεσης συμφωνίας έχει επισκιάσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τη χειρότερη απόδοση από όλους τους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθεί το - τον Απρίλιο, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά από την Πορτογαλία.

Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έπεσαν την Τετάρτη, με τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη να κλείνει 0,8% χαμηλότερα και τις αποδόσεις των διετών χρεογράφων να ανεβαίνουν κατά 115 μονάδες βάσεις, στο 12,31%, μέχρι τις 5:30μμ στην Αθήνα.

Αξιωματούχοι στην ελληνική πρωτεύσουν υποστηρίζουν πως η αξιολόγηση καθυστερεί επειδή το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως οι προτάσεις του Τσίπρα για τις επιπλέον δημοσιονομικές εξοικονομήσεις είναι αρκετές και έχει μια πιο απαισιόδοξη εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές απ’ ότι η Ευρωπαϊκή Κομισιόν.

Η λύση στην πάλη για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να βασιστεί στην περσινή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Τζάγκερ. «Θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες» είπε ο Τζάγκερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επί των οικονομικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως θα επιδιώξει πρόοδο στη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, η οποία αποτελεί σημείο πρόσκρουσης για το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, στις συνεδριάσεις στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την εφημερίδα Le Monde. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε την Τρίτη πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους χωρίς ονομαστικό κούρεμα των δανείων της.

Ο Τσακαλώτος είπε την Τρίτη πως η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχο κράτος και πως θα πάρει τις δικές της αποφάσεις για τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Τα δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα αποδώσουν το καθένα από 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε εξοικονομήσεις. «Επιθυμούμε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλους τους πιστωτές αλλά και θα καλύπτει τις κόκκινες γραμμές μας» είπε.

Τα προσχέδια των νόμων θα είναι ανοικτά σε σχόλια και τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση και τις συζητήσεις με τους επιτηρητές της διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο κίνδυνος είναι πως ο Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τις συζητήσεις μέχρι να φτάσει η μεγάλη δόση χρέους προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου» είπε ο Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη στρατηγική ωστόσο, παρόμοια με την απροσδόκητη κίνηση του δημοψηφίσματος πέρυσι.»

Σχετικα αρθρα

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην μεταβλητότητα

admin

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

admin

Τραπεζικό θρίλερ: UBS και Credit Swisse αρνούνται τον «υποχρεωτικό γάμο» -30 δισ. στη First Republic

admin

ΕΚΤ:Νέα αύξηση επιτοκίων 0,5%

admin

Χρονισμός, συναίσθημα και κεφαλαιαγορές: H περίπτωση της Credit Suisse

admin

Εισαγόμενο μίνι κραχ -4,55% στο Χρηματιστήριο 

admin

Citi: Η κρίση της Silicon Valley Bank φτάνει στην Ευρώπη

admin

“Ελβετικός” τρόμος πάνω από τις αγορές… 

admin

Alpha Bank: Άνοδος κερδών 29,3%

admin