Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις πληρωμές υπό το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους πιστωτές της, οι οποίοι επιμένουν πως έχουν ήδη προσφέρει αρκετή ελάφρυνση χρέους.
«Αυτή τη στιγμή, όπως υπολογίζεται, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό που χρειάζεται είναι μια επεξεργασία του» είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπου υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες παραβρίσκονται για τις εαρινές συνεδριάσεις του ταμείου.
Η Λαγκάρντ είπε πως διατηρεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες εξετάζουν εάν θα εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση του δανείου. Υπό το πρόγραμμα της ΕΕ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε παραγωγή δημοσιονομικού πλεονάσματος, πριν από τις πληρωμές των τόκων, ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέσα σε δύο χρόνια.
Το ΔΝΤ έχει πει πως ίσως είναι πρόθυμο να συμβάλει και το ίδιο με νέο δάνειο, όμως η Λαγκάρντ επισήμανε πως το ταμείο επιθυμεί το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας να βασίζεται «στον ρεαλισμό και τη βιωσιμότητα».
«Δεν μπορούμε να έχουμε υπερβολικές, φαντασιακές υποθέσεις σε ότι αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία επαναδιορίστηκε τον Φεβρουάριο για μια δεύτερη πενταετή θητεία. Προσέθεσε πως η ελάφρυνση χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, και θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της παράτασης των προθεσμιών, της μείωσης των επιτοκίων ή των περιόδων χάριτος.
Όσο περισσότερο θα μειώνει η Ελλάδα τις δαπάνες της μέσω των μεταρρυθμίσεων, τόσο λιγότερη αναδιάρθρωση χρέους θα χρειάζεται, είπε η Λαγκάρντ. «Το συμπέρασμα είναι, όλοι οι αριθμοί θα πρέπει να βγαίνουν» είπε.
Η γραμμή της ΕΕ είναι πως οι αριθμοί ήδη βγαίνουν. Την Πέμπτη, εκπρόσωπος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψε την ιδέα πως το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο.
«Έχουμε κάνει ήδη πολλά για να γίνει πιο βιώσιμο – χαμηλώνοντας τα επιτόκια, παρατείνοντας τις προθεσμίες» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ της Ολλανδίας, πρόεδρος του Eurogroup που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. «Έτσι, για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δε νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Θεωρώ ότι οι έλληνες θα μπορούν να πληρώνουν σε ετήσια βάση.»
Ωστόσο, προσέθεσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως είναι πρόθυμες να κάνουν επιπλέον βήματα για να γίνει πιο διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας, εάν η ανάπτυξη είναι αδύναμες. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης επιλογές, όπως η εισαγωγή περιόδων χάριτος, για να μειωθεί το βάρος του χρέους.
Οι σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας είναι τεταμένες μετά τη δημοσίευση από το WikiLeaks πρακτικών τηλεδιάσκεψης του περασμένου μήνα, όπου αξιωματούχοι του ταμείου συζητούσαν τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Το διαρρεύσαν κείμενο υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των αξιωματούχων της ευρωζώνης για το κατά πόσο χρειάζεται να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μετά τη δημοσίευση, η Λαγκάρντ ζήτησε από την Ελλάδα να σεβαστεί την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων του ΔΝΤ.
«Δε θα αποχωρήσουμε» είπε η Λαγκάρντ για τον ρόλο του ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τις κινήσεις των ευρωπαίων εταίρων.»