Image default
Πρώτο Θέμα

Ντομπρόβσκις: η συμφωνία είναι εφικτή

Ντομπρόβσκις: η συμφωνία είναι εφικτή

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια και θα ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή, είπε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, βλέπουμε πως υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα πολύ κοντά» είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στα περιθώρια των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Είπε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην υπολογισμό των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που περιμένει από διάφορες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να φτάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2018, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι με τους δανειστές.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου συμπεριλαμβάνουν μεταρρύθμιση στις συντάξεις και στον φόρο ατομικού εισοδήματος, την ίδρυση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της συλλογής των φόρων, επισήμανε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα, αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές, μπορεί να ολοκληρωθεί συγκριτικά σύντομα» είπε.

Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων παρατείνονται από πέρυσι, εν μέρει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε κάποιες οικονομικές προβλέψεις και σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η ελληνική οικονομία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει σίγουρα μια διαφοροποίηση στη εκτίμηση της ποσότητας της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων, όμως αυτές οι διαφορές είναι διευθετήσιμες» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δε θα λάθει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος τον Ιούλιο. Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την Πέμπτη πως δεν περιμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα, όμως οι υπουργοί της ευρωζώνης θα επιδιώξουν μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.

Ανέφερε πως οι δανειστές στην ευρωζώνη είναι ανυποχώρητοι πως το κλειδί για τη συμφωνία είναι η τήρηση της υπόθεσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ, ένας από τους δανειστές της Ελλάδας, θεωρεί πως η απαίτηση από την Αθήνα να διατηρήσει ένα πλεόνασμα αυτού του μεγέθους επί δεκαετίες μετά το 2018 – μια υπόθεση του προγράμματος της ευρωζώνης – είναι μη ρεαλιστική.

Το Ταμείο πιστεύει πως ο στόχος του πλεονάσματος – το δημοσιονομικό αποτέλεσμα πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους – θα πρέπει να χαμηλώσει και πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να αναπληρώσουν προσφέροντας στη χώρα βαθύτερη ελάφρυνση χρέους.  

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin