Καθώς η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αρχικά προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αυξάνεται ο κίνδυνος οι συζητήσεις να παραταθούν μέχρι το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πληρωμές χρέους.
Παρ’ ότι οι αναλυτές περιμένουν πως τελικά θα βρεθεί λύση, οι συζητήσεις μπορεί να χρειαστούν μήνες και αυξάνουν την αστάθεια στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η αβεβαιότητα για την Ελλάδα έρχεται εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία και λίγο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφήσει εάν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε την περασμένη Δευτέρα πως εάν η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιήσει μερικά βήματα προς τους δημοσιονομικούς στόχους, η συμφωνία μπορεί να βρεθεί μόλις λίγες εβδομάδες μακριά. Στην ίδια συνάντηση, ο επίτροπος οικονομικών θεμάτων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως η συνεχής παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έχει «αποφασιστικό» ρόλο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει πει επανειλημμένα πως δε θα δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, εκτός και αν οι υποχρεώσεις της χώρας γίνουν βιώσιμες μέσω ελάφρυνσης χρέους και περικοπών δαπανών. Η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στη γερμανική τηλεόραση πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα, επαναλαμβάνοντας πως κατά την άποψή του δεν υπάρχει ανάγκη για μείωση χρέους. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έχει πει πως οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να καταφύγει σε κουρέματα, ενώ κάλεσε τη χώρα να διαχειριστεί επίσης και την προσφυγική κρίση.
Η Ελλάδα από την πλευρά της υποστηρίζει πως το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία διαφωνώντας για τις προβλέψεις εξοικονόμησης και απαιτώντας περαιτέρω περικοπές. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού αυτήν την εβδομάδα, παρ’ ότι αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές που μπορεί να θεωρήσουν αυτήν την κίνηση ως μονομερή απόφαση. Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους πιστωτές να στηρίξουν τις αλλαγές στις συντάξεις, τη φορολογία και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν από τη συνάντηση των υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, όπου ελπίζει να πετύχει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.
Οι συζητήσεις με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ θα συνεχιστούν μετά τις εαρινές συνεδριάσεις του σαββατοκύριακου στην Ουάσινγκτον, όπου ο Μοσκοβισί είχε πει πως θα επιδιώξει εξελίξεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως περιμένει πολιτική συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στη συνάντηση της 22ης Απριλίου, και εάν δε γίνει τότε, στην επόμενη συνάντηση της ομάδας των υπουργών στις 24 Μαΐου. Μέχρι τότε, η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας θα έχει αυξηθεί, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο και περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε.
Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή στην ΕΕ στις 23 Ιουνίου είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να φτάσει το ζήτημα σε τέλμα, σύμφωνα με έγγραφο που φέρεται ως πρακτικά τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων του ΔΝΤ.
Το Eurogroup της 22ης Απριλίου είναι μάλλον πολύ νωρίς για μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους, όμως θα ξεκινήσει μια σοβαρή πολιτική συζήτηση, ακολουθούμενη από συμφωνία τον Μάιο, γράφει σε σημείωμα προς πελάτες ο αναλυτής της Eurasia Μουτζάμπα Ραχμάν. Προβλέπει ένα τελικό «μαγείρεμα», με το Eurogroup να προσφέρει περισσότερη ελάφρυνση χρέους απ’ ότι η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι χρειάζεται, αλλά λιγότερη απ’ ότι επιθυμεί το ΔΝΤ – με την κυβέρνηση να καλείται να καλύψει το υπόλοιπο υπό τη μορφή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων.
Οι αναλυτές της Standard & Poor’s βλέπουν συμβιβασμό για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού μέχρι το τέλος του Απριλίου, ο οποίος θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και υποστηρίζουν πως η απαλοιφή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής στρατηγικής στη Bank of America Merrill Lynch, περιμένει μια συμφωνία προτού λήξει η δόση του Ιουλίου προς την ΕΚΤ. Αναλυτές της RBS υποστηρίζουν πως οι πλευρές θα αναγνωρίσουν των κίνδυνο της παρεμβολής των ελληνικών εξελίξεων με την ψηφοφορία για το λεγόμενο Brexit, και συνεπώς οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να αναβληθεί μέχρι τον Ιούλιο.
Αναλυτές της Citigroup λένε πως ενώ ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών στην περιοχή μπορεί να κάνουν τις άλλες πλευρές πιο υποχωρητικές, την ίδια στιγμή θα σκληρύνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, είναι πιθανό να μην καταφέρει να επαναφέρει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ, λένε.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πέσει κατά 1,9% τον τελευταίο μήνα, με χειρότερη επίδοση από τον δείκτη Stoxx 600 που έχει ανέβη κατά 0,5%. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη την ίδια περίοδο.
Οι αναλυτές της RBS λένε πως τα γεγονότα του περασμένου έτους δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα έχει υποχωρήσει, όμως μια ψήφος υπέρ του Brexit, η πιο αδύναμη ανάπτυξη στην περιοχή και η πολιτική ευπάθεια σε έναν αριθμό χωρών της περιφέρειας, σημαίνουν πως οι ελληνικές εξελίξεις μπορούν γρήγορα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή εάν τα spreads βρεθούν υπό πίεση.
Αναλυτές της Citigroup λένε πως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια πιθανή πηγή αναταραχών στις αγορές τους επόμενους μήνες. Μια κλιμάκωση στην κατάσταση στην Ελλάδα μαζί με το βρετανικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να αυξήσει τα spreads στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, να ρίξει το ευρώ και να αυξήσει τη μεταβλητότητα στο κοινό νόμισμα, σύμφωνα με αναλυτές της Barclays.
Τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν βραχυπρόθεσμα, όμως αυτό θα ήταν ευκαιρία αγοράς, λέει ο Βαμβακίδης της BofAML. Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων για το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup και της RBS. Οι μετοχές των ελληνικών μετοχών αναρριχήθηκαν την Παρασκευή, αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως τα ομόλογά τους του ΕΤΧΣ είναι κατάλληλα για το πρόγραμμα. Η Greylock Capital Management περιμένει συμφωνία και αυξάνει την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα εν μέσω της παρούσας μεταβλητότητας.