Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προγραμμάτισε μια τελευταίας στιγμής συνάντηση με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτού επιστρέψει στην Αθήνα από τη συνεδρίαση των παγκόσμιων πολιτικών παραγόντων στην Ουάσινγκτον, καθώς η χώρα πασχίζει να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα διάσωσης από τους πιστωτές της.
Οι πιστωτές σκέφτονται να προτείνουν περισσότερα μέτρα λιτότητας τα οποία θα τεθούν σε ισχύ εάν η χώρα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων. Το ενδεχόμενο σχέδιο αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του υπό εξέλιξη κύκλου συζητήσεων με την Ελλάδα εν μέσω διαφορών μεταξύ Ευρώπης και του ΔΝΤ, το οποίο εξετάζει εάν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα και διατηρεί αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
«Θα υπάρξουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι καθώς πλησιάζουμε την τελική συνάντηση» είπε ο έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος το Σάββατο ύστερα από τη συνάντησή του με τη Λαγκάρντ. Ο Τσακαλώτος ακύρωσε τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις τύπου για να συνομιλήσει για δεύτερη συνεχή ημέρα με τη Λαγκάρντ. Ο υπουργός ζήτησε η συνάντηση να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΔΝΤ εν μέσω μιας ρευστής κατάστασης, σύμφωνα με έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.
Το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες βρίσκονται σε διαφωνία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος που έχει τεθεί υπό το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες εξετάζουν εάν θα εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση του δανείου. Υπό το πρόγραμμα της ΕΕ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποφέρει δημοσιονομικό πλεόνασμα, πριν από τις πληρωμές των τόκων, ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέσα σε δύο χρόνια. Η χώρα διστάζει να δεσμευτεί σε περαιτέρω βήματα λιτότητας.
Ο Τσακαλώτος είπε το Σάββατο πως η «γενική κατεύθυνση» είναι προς την επίλυση του ζητήματος μέχρι τις 22 Ιουλίου, όταν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Ελλάδα στοχεύει να έχει φτάσει σε συμφωνία με τους τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ μέχρι τότε, είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τσακαλώτος.
«Αυτό που ζητάμε είναι αυτά που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο να εφαρμοστούν» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στα περιθώρια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών του κόσμου.
Η Wall Street Journal μετέδωσε νωρίτερα την πιθανότητα μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, τα οποία θα είχαν ύψος έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Λαγκάρντ ανέφερε σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα την ίδια ημέρα πως «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, δεν περιμένουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα, επειδή τα πράγματα χρειάζονται χρόνο».
«Όμως σίγουρα είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να προχωρήσει, να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά» είπε η Λαγκάρντ. «Όμως η θέση μας σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητά της δεν έχει αλλάξει.» Η Λαγκάρντ είχε επαναλάβει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα τη θέση του ΔΝΤ πως η Ελλάδα χρειάζεται να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη θα πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε δημοσιογράφους το Σάββατο πως «όλοι λένε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα και μπορεί να κάνει περισσότερα». Η εμπλοκή του ΔΝΤ αποτελεί μέρος του προγράμματος και θα πρέπει να είναι οικονομική, προσέθεσε.
Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε την Παρασκευή πως ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι αξιόπιστοι και η θέση του ταμείου για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει αλλάξει, εξακολουθεί να ελπίζει πως η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το όριο του αφορολογήτου της, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να συνοδεύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε σε δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει στόχο να πείσει τους πιστωτές να στηρίξουν τις αλλαγές στις συντάξεις, στη φορολογία και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς την ανάγκη επιπλέον μέτρων, καθώς αυτή ήταν η συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές τον περασμένο Ιούλιο, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές στην Αθήνα την Παρασκευή.