Image default
Πρώτο Θέμα

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

Την περασμένη Πέμπτη, η Ιρλανδία πούλησε το 10ετές χρέος της στην αγορά με την πρωτοφανή χαμηλή απόδοση του 0,817%.

Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων και αγορών από την κεντρική τράπεζα αυτό μπορεί να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη, υπάρχουν, ωστόσο, δύο παράγοντες που θα περίμενε κανείς να λάβει υπόψη η αγορά ομολόγων προτού αποτιμήσει το ιρλανδικό χρέος.

Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος για την ιρλανδική οικονομία από το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit. Πιθανώς, η αγορά ομολόγων να μπορεί να συγχωρεθεί που δεν συνυπολόγισε αυτόν τον κίνδυνο στο ιρλανδικό χρέος, καθώς έως τώρα έχει αποτύχει να αποτυπώσει οποιαδήποτε αντίδραση στο κρατικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πιο θεμελιώδης, και ένας που χρειάζεται επεξήγηση. Η Ιρλανδία δεν έχει ενεργή κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, και αυτό ισχύει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, με τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην πηγαίνουν πουθενά, μια νέα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πλέον πιθανή. Μία τέτοια πολιτική αβεβαιότητα θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναταραχές στην αγορά ομολόγων, σωστά; Λάθος:

1

Πράγματι, η Ιρλανδία δεν είναι μοναδική σε αυτόν τον τομέα. Άλλη μία χώρα της ευρωζώνης, η Ισπανία, διεξήγαγε εκλογές τον Δεκέμβριο και δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση από τότε. Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο νέων εκλογών και για μία ακόμη φορά, η αγορά των ομολόγων δεν ενδιαφέρεται.

2

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως η σχετική επίδοση του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε πολιτική κρίση δεν είναι χειρότερη από αυτές της ευρωζώνης με σταθερή κυβέρνηση. Ακολουθεί η διαφορά μεταξύ των ιρλανδικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μέχρι τώρα το 2016:

3

Η προφανής απάντηση είναι πως οι αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το αίτιο πίσω από τις καλοήθεις συνθήκες στην αγορά των ομολόγων. Όμως όπως όλα δείχνουν, συμβαίνει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες.

Για να εξηγήσουμε τι είναι αυτό, μπορούμε να στραφούμε σε μια ιδέα που παρουσίασε ο Τόμας Λ. Φρίντμαν στο βιβλίο του που δημοσιεύτηκε το 1999, «The Lexus and the Olive Tree», και να επεκταθούμε στον Ντάνι Ρόντρικ, τον καθηγητή διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην εργασία του τού 2000, «Πόσο μακριά θα φτάσει η διεθνής οικονομική ενοποίηση;».

Στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, η ιδέα είναι πως η αύξηση της παγκοσμιοποίησης, ή όπως το αποκαλεί ο Ρόντρικ «διεθνής οικονομική ενοποίηση», αφήνει τα εθνικά κράτη με ένα «τρίλημμα». Για να πετύχουν τη διεθνή οικονομική ενοποίηση, τα κράτη πρέπει να παραχωρήσουν πολιτική εξουσία.

4

Ή, όπως το θέτει ο Φρίντμαν, «Μόλις η χώρα φορέσει τον ‘Χρυσό Ζουρλομανδύα’, οι πολιτικές της επιλογές περιορίζονται σε Pepsi ή Coca Cola – στις μικρές αποχρώσεις των προτιμήσεων, τις μικρές αποχρώσεις της πολιτικής, τις μικρές διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό ακολουθώντας τις τοπικές παραδόσεις, κάποια χαλάρωση εδώ ή εκεί, αλλά ποτέ καμία μεγάλη απόκλιση από τους πυρηνικούς χρυσούς κανόνες».

Για την Ιρλανδία και την Ισπανία αυτή τη στιγμή, ο «χρυσός ζουρλομανδύας» είναι το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο μέσω των προγραμμάτων αγορών όσο και των κανόνων με τους οποίους τα συνοδεύει για να κρατήσει τις χώρες στη γραμμή, ελέγχει το πόσο σφικτός είναι ο μανδύας. Μια ματιά στην Ελλάδα δείχνει τι συμβαίνει όταν μια χώρα που έχει φορέσει τον μανδύα προσπαθεί να τον βγάλει.

Αυτή τη στιγμή, με τα χαμηλά επιτόκια και τις αγορές των περιουσιακών στοιχείων, αυτός ο μανδύας δεν είναι πολύ άβολος, όμως ο καθηγητής Ρόντρικ προειδοποιεί πως «ο χρυσός ζουρλομανδύας μπορεί μερικές φορές να γίνει πολύ περιοριστικός και οι εγχώριες πολιτικές μπορεί να καταφέρουν να τον διαρρήξουν… Η εγχώρια πολιτική απειλή θα προκύψει όταν και αν η ΕΚΤ σπρώξει τα επιτόκια προς τα πάνω, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αυτές τις πιο αδύναμες οικονομίες».

Συνεπώς, ίσως η αγορά των ομολόγων μπορεί να αγνοήσει τα εθνικά πολιτικά δράματα στην ευρωζώνη μόνο προς το παρόν.  

Σχετικα αρθρα

Είναι η Fed η μεγαλύτερη φούσκα του πλανήτη;

admin

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin

Πώς η “ακίνδυνη” Όμικρον μπορεί να τσακίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

FED:Ερχεται “καταίγιδα” αύξησης επιτοκίων

admin