Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να διεξάγουν μια έκτακτη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας ολοκληρωθούν, είπε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας πως οι συζητήσεις παραμένουν δύσκολες.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των διεθνών δανειστών που ξαναξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων διάσωσης για την Ελλάδα.

«Εάν υπάρξει τόση πρόοδος που η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα είναι λογικά προσδοκώμενη, τότε υποθέτω πως θα υπάρξει Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ωστόσο, δεν εξελίσσονται ομαλά, σύμφωνα με έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ελπίζω αλλά δεν περιμένω να τα τελειώσουν όλα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής» προσέθεσε η πηγή, αναφερόμενη στην τακτική συνάντηση των υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

Μία επιλογή είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στην Αθήνα μετά το Eurogroup αυτής της εβδομάδας, για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Το κύριο εμπόδιο στις συζητήσεις στην Αθήνα αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να αντιμάχονται για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να θεωρεί τα στοιχεία της ΕΕ πολύ αισιόδοξα.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε την Τετάρτη πως η αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές της συμφώνησαν να αυξήσουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 24% από το 23%, ως μέρος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό να αποφέρουν εξοικονομήσεις 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να διαφωνούν για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι δανειστές. Η Αθήνα έχει αντιπροτείνει μια μείωση έως τα 9.000 ευρώ περίπου.

Άλλα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν η διαχείριση των επισφαλών δανείων και οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, από τις οποίες η Αθήνα σχεδιάζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οι συζητήσεις περιπλέκονται από την ανάγκη εύρεσης συμφωνίας για το πώς και πότε θα μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ επιθυμεί έναν συμβιβασμό σε αυτό το ζήτημα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα η Γερμανία, θέλουν πρώτα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη στάση απέναντι στα σχετικά με το χρέος μέτρα ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και ούτω καθεξής, και το εύρος είναι αρκετά μεγάλο» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας τις γερμανικές θέσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είπε την Τετάρτη πως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

«Θα ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο σημείο καμπής και μια σημαντική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στους έλληνες βουλευτές την Τετάρτη.

Σχετικα αρθρα

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin