Image default
Πρώτο Θέμα

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

Έχοντας περάσει μήνες παγιδευμένοι στα κλειστά σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναζητούν νέους, παράτυπους δρόμους για να μπουν στην ΠΓΔΜ, περνώντας μέσα από δάση και πάνω από λόφους, κρυμμένοι μέσα στο σκοτάδι.

Καθώς έπεφτε το σούρουπο την Κυριακή, μάρτυρας του - είδε μια ομάδα 70 ανθρώπων να μπαίνει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, σε σημείο όπου δεν υπάρχει περίφραξη μεταξύ των δύο χωρών. Εξόρμησαν μέσα από το δάσος, κρυμμένοι από τις αρχές.

Ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα, ή περπάτημα τεσσάρων ωρών από την Ειδομένη, μια εξαπλωμένη πόλη σκηνών που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί εκεί ύστερα από μια σειρά κλειστών συνόρων σε όλα τα Βαλκάνια τον Φεβρουάριο.

Άλλοι στον καταυλισμό εξετάζουν επίσης τις επιλογές τους για να αφήσουν την Ειδομένη και να βρουν διατρητά σημεία κατά μήκος των συνόρων για να περάσουν τα Βαλκάνια, που είναι η προτιμώμενη οδός προς τη δυτική Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο Μουτάς, σύρος από το Χαλέπι.

«Ας βάλουν οι άλλοι τον εαυτό τους στη θέση μου, τι θα έκαναν με αυτή τη ζωή που ζούμε; Θα ήταν εντάξει, με αυτά που συμβαίνουν και με όσα θα έβλεπε;»

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι αποκρουστικές.

Ο επίσης σύρος Εϊάς από τη Δαμασκό είπε πως θα επιχειρήσει να διασχίσει τα αλβανικά σύνορα για να συνεχίσει δυτικά. «Υπάρχει πιθανότητα να καταφέρεις να περάσεις από την ΠΓΔΜ, όμως ο σκοπιανός στρατός θα σε στείλει πίσω» εξήγησε.

«Κάποιοι επιχειρούν το πέρασμα μόνοι τους. Άλλοι χρησιμοποιούν λαθραίους διακινητές, οι οποίοι χρεώνουν μεταξύ 350 και 600 δολάρια ανά άτομο για να τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ένα εκατομμύριο μετανάστες, με πολλούς από αυτούς να διαφεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες σε αναταραχή στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από πέρυσι.

Υπάρχουν περισσότεροι από 10.200 άνθρωποι κατασκηνωμένοι σε σκηνές στα χωράφια της Ειδομένης. Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα παρακινήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής αλλού στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ και η Τουρκία έκλεισαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με σκοπό να σταματήσουν τη ροή των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε αντάλλαγμα για οικονομικές και πολιτικές ανταμοιβές για την Άγκυρα.

Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ανησυχία πως οι μετανάστες θα χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο την Ιταλία ως σταθμό προς την Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με περισσότερα σκάφη να φτάνουν από τη βόρεια Αφρική – ή ακόμη και από την άλλη πλευρά της Αδριατικής, ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.   

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin