Έχοντας περάσει μήνες παγιδευμένοι στα κλειστά σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναζητούν νέους, παράτυπους δρόμους για να μπουν στην ΠΓΔΜ, περνώντας μέσα από δάση και πάνω από λόφους, κρυμμένοι μέσα στο σκοτάδι.
Καθώς έπεφτε το σούρουπο την Κυριακή, μάρτυρας του Reuters είδε μια ομάδα 70 ανθρώπων να μπαίνει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, σε σημείο όπου δεν υπάρχει περίφραξη μεταξύ των δύο χωρών. Εξόρμησαν μέσα από το δάσος, κρυμμένοι από τις αρχές.
Ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα, ή περπάτημα τεσσάρων ωρών από την Ειδομένη, μια εξαπλωμένη πόλη σκηνών που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί εκεί ύστερα από μια σειρά κλειστών συνόρων σε όλα τα Βαλκάνια τον Φεβρουάριο.
Άλλοι στον καταυλισμό εξετάζουν επίσης τις επιλογές τους για να αφήσουν την Ειδομένη και να βρουν διατρητά σημεία κατά μήκος των συνόρων για να περάσουν τα Βαλκάνια, που είναι η προτιμώμενη οδός προς τη δυτική Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο Μουτάς, σύρος από το Χαλέπι.
«Ας βάλουν οι άλλοι τον εαυτό τους στη θέση μου, τι θα έκαναν με αυτή τη ζωή που ζούμε; Θα ήταν εντάξει, με αυτά που συμβαίνουν και με όσα θα έβλεπε;»
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι αποκρουστικές.
Ο επίσης σύρος Εϊάς από τη Δαμασκό είπε πως θα επιχειρήσει να διασχίσει τα αλβανικά σύνορα για να συνεχίσει δυτικά. «Υπάρχει πιθανότητα να καταφέρεις να περάσεις από την ΠΓΔΜ, όμως ο σκοπιανός στρατός θα σε στείλει πίσω» εξήγησε.
«Κάποιοι επιχειρούν το πέρασμα μόνοι τους. Άλλοι χρησιμοποιούν λαθραίους διακινητές, οι οποίοι χρεώνουν μεταξύ 350 και 600 δολάρια ανά άτομο για να τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα.
Ένα εκατομμύριο μετανάστες, με πολλούς από αυτούς να διαφεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες σε αναταραχή στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από πέρυσι.
Υπάρχουν περισσότεροι από 10.200 άνθρωποι κατασκηνωμένοι σε σκηνές στα χωράφια της Ειδομένης. Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα παρακινήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής αλλού στη χώρα.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ και η Τουρκία έκλεισαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με σκοπό να σταματήσουν τη ροή των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε αντάλλαγμα για οικονομικές και πολιτικές ανταμοιβές για την Άγκυρα.
Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ανησυχία πως οι μετανάστες θα χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο την Ιταλία ως σταθμό προς την Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με περισσότερα σκάφη να φτάνουν από τη βόρεια Αφρική – ή ακόμη και από την άλλη πλευρά της Αδριατικής, ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.