Image default
Πρώτο Θέμα

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

Το αδιέξοδο μεταξύ των ισπανικών πολιτικών κομμάτων κάνει τις νέες εκλογές σχεδόν αναπόφευκτο καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου, σύμφωνα με αναλυτές.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κανένα κόμμα δε θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, οι νέες εκλογές απειλούν να πυροδοτήσουν περισσότερη μεταβλητότητα στις αγορές και μεγαλύτερα spreads, ιδιαίτερα εάν η Ισπανία οδηγηθεί στις κάλπες λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή στην ΕΕ.

Το Λαϊκό Κόμμα, ή Partido Popular (PP), βρήκε πρώτο στις εκλογές, όμως το μερίδιο των εδρών του έπεσε στις 123 από τις 186, αρκετά μακριά από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την αυτοδυναμία. Η θέση του κόμματος έχει διαβρωθεί από μια σειρά σκανδάλων, όμως διατηρεί το προβάδισμα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις με 126 έδρες, ή 29,5% σε δημοσκόπηση της El Mundo και 27,7% σε αυτήν της El Pais.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE), το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση τον Δεκέμβριο, με 90 έδρες, υπέγραψε συμφωνία με τους Ciudadanos (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα, το οποίο βγήκε τέταρτο στις γενικές εκλογές με 40 έδρες. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο και του αντικαθεστωτικού κόμματος των Podemos για να επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση δεν απέφεραν τίποτα. Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις θέλουν το PSOE να διατηρεί τη δεύτερη θέση, με 22% και 21% των ψήφων.

Οι Podemos ξεπέρασαν μια πτώση στα μισά του έτους και κατέκτησαν 69 έδρες, απειλώντας το παραδοσιακό μονοπώλιο των Σοσιαλιστών στους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Ενώ οι δημοσκοπήσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους έδειξαν να παραχωρούν την τρίτη θέση στους Ciudadanos, η πιο πρόσφατη έρευνα για την El Mundo τους αποδίδει 18,6% των ψήφων και στην κοινή λίστα με την Ενωμένη Αριστερά 21,5% των ψήφων, ελάχιστα μακριά από τη δεύτερη θέση.

Τα ισπανικά δικαστήρια εξετάζουν περισσότερες από δύο δεκάδες ποινικές έρευνες σε στελέχη του PP και τη χρηματοδότηση του κόμματος. Ο προσωρινός υπουργός βιομηχανίας του κόμματος παραιτήθηκε ύστερα από τη σύνδεσή του με offshore εταιρεία που συμπεριλαμβάνονταν στα έγγραφα Παναμά. Η El Pais, η κυρίαρχη ημερήσια εφημερίδα της Ισπανίας, ανέφερε σε δημοσίευμά της πως το PP χρειάζεται να «ανανεωθεί πλήρως» χωρίς τον Ραχόι.

Οι κατηγορίες διαφθοράς που περικλείουν την πολιτική τάξη της Ισπανίας θα ενισχύσουν τη στήριξη για τους Podemos, είπε ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων του κόμματος σε συνέντευξή του. Οι Podemos κάλεσαν τα μέλη τους να ψηφίσουν αυτόν τον μήνα εάν στηρίζουν την πρόταση PSOE-Ciudadanos ή μια προοδευτική κυβέρνηση με Σοσιαλιστές και Ενωμένη Αριστερά – τα μέλη ψήφισαν κατά της πρώτης επιλογής. Την ίδια στιγμή, οι Ciudadanos δεν έχουν πολλά περιθώρια συμφωνίας με τους Podemos.

Η Ισπανία θέτει τους στόχους ελλείμματος για το 2016 στις περιφέρειες στο 0,7% του ΑΕΠ τους έναντι του 0,3% που υπολόγιζε προηγουμένως, αφού είπε πως ο στόχος του ελλείμματος της χώρας για το 2016 έχει αυξηθεί στο 3,6% σε σχέση με το 2,8% που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πιγκντεμόντ είπε πως η περιφέρειά του συνεχίζει να εργάζεται για την απόσχιση.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποστηρίζει πως η απουσία σαφήνειας για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας αυξάνει την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πειθαρχία και είπε σήμερα πως περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος σε σχέση με το 2015.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ ξεκίνησε τις συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων για να αποφασίσει εάν μπορεί να προτείνει υποψήφιο για την πρωθυπουργία με αρκετή κοινοβουλευτική στήριξη. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν αύριο.

Εάν η χώρα συνεχίζει να μην έχει κυβέρνηση μέχρι τις 2 Μαΐου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου.

Η πιθανότητα τα κόμματα να φτάσουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή και να σχηματίσουν κυβέρνηση παραμένει μικρή, σύμφωνα με τον αναλυτή της Teneo Αντόνιο Μπαρόσο. Το πόσο θα διαφέρει το αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα καταφέρουν να αποποιηθούν την ευθύνη για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Η δυνατότητα των Podemos να συμφωνήσει με άλλες δυνάμεις της αριστεράς και η εσωτερική αναστάτωση στα κύρια κόμματα θα αποτελέσουν επίσης παράγοντες, λέει ο Μπαρόσο.

Οι αναλυτές του Barclays Απολίν Μενού και Αντόνιο Γκαρσία Πασκουάλ λένε πως ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κοινοβούλιο θα παραμείνει διασπασμένο, περιμένουμε άμεση επικύρωση κυβέρνησης, έστω και μειοψηφικής, εν μέσω υψηλής πίεσης στα μεγαλύτερα κόμματα για μια γρήγορη συμφωνία. Οι Podemos είναι μάλλον απίθανο να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, αναφέρουν σε σημείωμα προς πελάτες.

Ο αναλυτής της Eurasia Φεντερίκο Σάντι λέει πως η πίεση στους αρχηγούς των κομμάτων να φτάσουν σε συμφωνία θα είναι μεγαλύτερη και το κόστος του σχηματισμού άβολων πολιτικά συμμαχιών θα είναι χαμηλότερο μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ευάλωτη συγκυβέρνηση με μικρή διάρκεια και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ένα λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν μια δεξιόστροφη πλειοψηφία, αποτελούμενη από το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos, λέει ο Σάντι.

Δεν υπάρχει πολλή σαφήνεια για το τι θα συμβεί ύστερα από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, όπως και ποιες πολιτικές συμμαχίες θα σχηματιστούν, είπε σε συνέντευξή του ο Ρούμπεν Σεγούρα-Καγιουέλα. Το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας δεν είναι πλήρως αναλογικό και ένα αριστεριστικό αποτέλεσμα σαν αυτό της Πορτογαλίας δε θα πρέπει να αποκλειστεί. Οι Podemos θα μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία με τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα όπως η Unidad Popular και να καταλάβει τη δεύτερη θέση, είπε προσθέτοντας πως οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να υποτιμούν τη στήριξη για τους Podemos και να υπερτιμούν τη στήριξη για τους Ciudadanos.

Ο Μπαρόσο της Teneo υποστηρίζει πως υπάρχουν εμπόδια για μια αριστερή κυβέρνηση με δεδομένο πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποξενώσει κάποιους από τους αντίστοιχους υποστηρικτές.

Η διαφορά μεταξύ των ισπανικών και των γερμανικών αποδόσεων βρίσκεται στις 138 μονάδες βάσης έναντι ενός κατ’ έτος εύρους μεταξύ 113 και 159 μονάδων βάσεις. Ο χρηματιστηριακός δείκτης IBEX της Ισπανίας έχει πέσει κατά 3,7% ως τώρα φέτος, όμως έχει ξεπεράσει σε επίδοση τον MIB της Ιταλίας και τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτης της Ελλάδας.

Τα ισπανικά ομόλογα μπορεί να μην αντικατοπτρίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση της χώρας μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών, λέει ο Σεγούρα-Καγιουέλα, προσθέτοντας πως οι επενδυτές έχουν αντιδράσει καθυστερημένα σε τέτοια γεγονότα στο παρελθόν.

Οι αναλυτές του Barclays συμφωνούν, λέγοντας πως τα ισπανικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχουν χειρότερη επίδοση καθώς οι κίνδυνοι πτώσης αυξάνονται λόγω παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν την πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές με δεδομένο πως ο κίνδυνος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κρατήσει τις αγορές σε ένταση, προσθέτουν.

Ωστόσο, ο αναλυτής της JPMorgan Μάρκος Πρωτόπαπας υποστηρίζει πως οποιαδήποτε επιδείνωση στην ανάπτυξη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα είναι προσωρινή εφόσον δε συνοδευτεί από ταραχές στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Τα αντισυμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη γενναιόδωρη βοήθεια προς το τραπεζικό σύστημα, λειτουργούν ως ισχυρό όριο στο κόστος της χρηματοδότησης, γράφει ο Πρωτόπαπας.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin