Για να εισέλθει η Ελλάδα στον διεθνή ανταγωνισμό και να κατακτήσει τη θέση της στον «παγκόσμιο χάρτη» των χωρών που δραστηριοποιούνται στον ιατρικό τουρισμό, χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να κερδίσει το στοίχημα, τονίζει σε συνέντευξή του στο - ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (ΟΙΑ), με αφορμή τη συμμετοχή του σε διημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του», στη Νέα Υόρκη.
«Η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία brandname, προκειμένου να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Σήμερα δεν έχει θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό. Η παγκόσμια αγορά λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και υπολογίζεται ότι στα επόμενα χρόνια το 3%-4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναζητήσει ιατρική φροντίδα στο εξωτερικό.
Από αυτό το τεράστιο νούμερο, η χώρα μας πρέπει να επωφεληθεί, αν θέλει επιτέλους να ανατρέψει τη δυσμενή της εικόνα και την εσωστρέφεια που την χαρακτηρίζει σε όλους τους τομείς της παραγωγής», τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος.
Οικονομικά οφέλη
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αποστολόπουλος, με δεδομένο ότι ο ιατρικός τουρισμός έχει πολλαπλασιαστική ισχύ για την εθνική οικονομία, τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πολλά και ως σημαντικότερα αναφέρει τα ακόλουθα: Εισροή συναλλάγματος (εξαγωγή υπηρεσιών). Εκσυγχρονισμός των ιατρικών υποδομών προς όφελος και του Έλληνα ασθενή. Δημιουργία οικονομιών κλίμακος, λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, λόγω και της εισροής ειδικής κατηγορίας επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα για ιατρικό σκοπό. Ανάπτυξη και σε άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού.
Ο κ. Αποστολόπουλος, στη συνέντευξή του στο -, αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού και στις πρωτοβουλίες του ΟΙΑ.
«Brand»
«Όταν το 2012 η Πολιτεία έθεσε τις πρώτες βάσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συμμετείχε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Και αυτό διότι ο ΟΙΑ είναι ο πρώτος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με πολύχρονη εμπειρία στους διεθνείς ασθενείς. Το 2001 εγκαινιάσαμε το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με στόχο την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό με αποκορύφωμα τη νοσηλεία Βρετανών ασθενών και τη νοσηλεία 3.500 Λίβυων τραυματιών την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Οι υποδομές, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ομίλου είναι αντάξια των αντίστοιχων δομών του διεθνούς ανταγωνισμού και για τις οποίες διαθέτουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Γι’ αυτό και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους παρόχους, που μπορούν να συνδράμουν την Πολιτεία στη δημιουργία brand για τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ΟΙΑ πραγματοποιεί έρευνα της αγοράς του εξωτερικού με σκοπό την περαιτέρω προσέλευση διεθνών ασθενών και μελετά την πιθανότητα εγχώριων και διεθνών συνεργιών με εμπλεκόμενους φορείς.
Ήδη το Τμήμα Διεθνών Ασθενών του Ευρωπαϊκού Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη, υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ασθενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τον τελευταίο χρόνο υποδέχθηκε 7.500 ασθενείς από 53 διαφορετικές χώρες».
Σε σχέση με τις υποδομές ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε πως υπάρχει «διεθνής πιστοποίηση των νοσοκομείων για την παροχή υπηρεσιών στον διεθνή ασθενή, καθώς και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή με βάση τα διεθνή πρότυπα, και πλήρης οργάνωση του pre-care και after-care του ασθενή. Το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας είναι εξαιρετικό και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό. Το κόστος δε της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Τόσο η ιατρική περίθαλψη, όσο και η οργάνωση της διαμονής, εστίασης, μεταφοράς κ.λπ. πρέπει να είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στον επισκέπτη.
Ακόμα και ενα μικρό λάθος μπορεί να επιφέρει τεράστια δυσφήμιση, εφόσον ο Ιατρικός Τουρισμός προβάλλεται mouthtomouth από τον ασθενή».
«Υγεία στην Πατρίδα»
Ο ΟΙΑ συμμετείχε στις 29-30 Οκτωβρίου στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος, «στην ημερίδα αυτή και ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς των Ελλήνων ομογενών στη χώρα μας, ανακοινώσαμε μια ακόμα πρωτοπορία: θα προσφέρει στα μέλη της ομογένειας της Αμερικής το πρόγραμμα υγείας με τίτλο “Υγεία στην Πατρίδα”. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δωρεάν παροχές και ειδικά προνόμια στα νοσοκομεία του Ομίλου».
Εθνική Στρατηγική για τον Ιατρικό Τουρισμό
«Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δημιουργήσει εθνική στρατηγική για τον ιατρικό τουρισμό με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας: είμαστε ήδη γνωστοί παγκόσμια ως τουριστικός προορισμός – και αυτό είναι ήδη από μόνο του μια αρχή. Η Πολιτεία όμως είναι εκείνη που πρέπει να προβάλει και να κάνει γνωστή την υψηλή εξειδίκευση στον τομέα της Ιατρικής, την οποία διαθέτουμε. Πέραν αυτού, επιμέρους συμβολή της Πολιτείας επιβάλλεται να είναι μεταξύ πιστοποίησης από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, διακρατικές συμφωνίες, ενδελεχής έλεγχος των εμπλεκομένων σε όλους τους τομείς προκειμένου οι υπηρεσίες τους να είναι υψηλών προδιαγραφών, παροχή φορολογικών ή άλλων κινήτρων στους παρόχους, προβολή και ευαισθητοποίηση μέσω των πρεσβειών, των γραφείων ΕΟΤ και δημιουργία εθνικής καμπάνιας για τον ιατρικό τουρισμό.
Τα υπόλοιπα, δηλαδή, οι συνέργειες που θα δημιουργήσουν το προϊόν είναι δουλειά της αγοράς, του ιατρικού τομέα, του τουριστικού τομέα, των facilitators, των υπηρεσιών εστίασης, μεταφοράς κ.λπ», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.