Η ευρωζώνη δεν μπορεί να καθορίσει τις λεπτομέρειες της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή επειδή θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί το 2018, είπε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς αυξάνεται η πίεση στην ένωση να πάρει αποφάσεις φέτος.
Τον Μάιο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προσέφεραν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018, όμως άφησαν τις βασικές λεπτομέρειες να αποφασιστούν αργότερα, σε έναν συμβιβασμό της άποψης της Γερμανίας πως δε χρειάζονται άμεσα μέτρα και της έκκλησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αποφάσεις τώρα.
«Τον Μάιο είπαμε ήδη πως υπάρχει ένας αριθμός πιθανώς μέτρων για το μέσο διάστημα και ο βαθμός στον οποίο είναι απαραίτητα είναι αδύνατον να καθοριστεί τώρα» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
«Εξαρτάται από το τι θα συμβεί από τώρα και μέχρι το δεύτερο μισό του 2018 σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, επιτοκίων, πληθωρισμού και φυσικά δέσμευσης από την ελληνική κυβέρνηση» είπε.
«Οπότε αυτού του είδους η συγκεκριμένη σαφήνεια για το τι θα εμπεριέχει το μεσοπρόθεσμο πακέτο είναι αδύνατο να δοθεί και αυτό ήταν κατανοητό και από το ΔΝΤ τον Μάιο, όταν είπαμε πως μπορούμε να δώσουμε έναν αριθμό όταν θα βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 2018» είπε.
Όμως η Ελλάδα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν πιέζουν για μια πιο λεπτομερή ανακοίνωση φέτος. Είπαν πως κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα ενθαρρύνει την ελληνική ανάπτυξη και θα βοηθήσει την Αθήνα να επιστρέψει εν τέλει στη χρηματοδότηση από την αγορά.
Η προθεσμία για τις επιπλέον λεπτομέρειες της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους έχει τεθεί τον Δεκέμβριο, καθώς τότε το προσωπικό του ΔΝΤ αναμένεται να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο εάν το Ταμείο θα πρέπει να συμμετέχει στο πλέον καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ πιστεύει πως χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση από την ευρωζώνη, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Δε θέλει να δεσμευτεί να συμμετάσχει σε μια διάσωση χωρίς να γνωρίζει πόσο θα είναι πρόθυμη η ευρωζώνη να μειώσει το χρέος της Αθήνας αργότερα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει τον Σεπτέμβριο πως η ελάφρυνση χρέους είναι κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς αυτήν, προειδοποίησε, η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, ξανά και ξανά.
Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία περιμένει εκλογές στα τέλη του 2017 και όπου η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα, είναι κάθετη πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τις λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.
Το Βερολίνο πιστεύει πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, καθώς οι περίοδοι χάριτος που έχει προσφέρει η ευρωζώνη στην Αθήνα σημαίνουν πως η Ελλάδα σχεδόν δεν έχει χρέος να εξυπηρετήσει μέχρι το 2023.
Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης τώρα, πειδή ολοκλήρωσε την πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές, όμως τίποτα περισσότερο, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Τα είπαμε όλα τον Μάιο. Θα εξετάζαμε, μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορεί να προσφέρει ο ΕΜΣ» είπε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
«Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και όλα τα υπόλοιπα θα αποφασιστούν μετά το πρόγραμμα, άρα το 2018… Δε χρειάζεται να συζητηθεί αυτό περαιτέρω, αλλά στο τέλος και δεδομένων των οικονομικών εξελίξεων τότε. Αυτό είναι που συμφώνησε η γερμανική Bundestag και όχι κάτι άλλο» είπε ο Σόιμπλε.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τα οποία η Ελλάδα είναι κατάλληλη, συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του επιτοκίου κινδύνου και την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμής για τα δάνεια της προηγούμενης διάσωσης.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές.
«Βλέπουμε ότι είναι πιθανό να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους αυτού του έτους και επίσης η προετοιμασία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους δείχνει πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως περιγράφεται από το Μνημόνιο – 1,75% του ΑΕΠ – είναι εφικτός» είπε ο Ντομπρόβσκις.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το χρέος στην επόμενη συνάντησή τους στις 5 Δεκεμβρίου.