Image default
Πρώτο Θέμα

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία εμφανίζεται να προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζεται πιο ψύχραιμη με το μέγεθος της πτώση της να είναι μικρότερο από αυτό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 576,30 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,01%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,42 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,81%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της LamdaDevelopment ( 1,03% στα 4,89 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ ( 0,36% στα 5,50 ευρώ) και της GrivaliaProperties ( 0,14% στα 7,19 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-2,72% στα 0,501 ευρώ), της Πειραιώς (-2,68% στα 0,145 ευρώ), της AlphaBank (-2,60% στα 1,50 ευρώ), της ΔΕΗ (-2,37% στα 2,88 ευρώ) και της Εθνικής (-1,64% στα 0,501 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας( 0,41%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,08%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,70%).

Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 39 πτωτικά και 23 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αλουμύλ 9,52%, Δρομέας 9,17% και Audiovisual 7,41%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Χαλκόρ -9,32%, Τεχνική Ολυμπιακή -8,52% και Ιντεάλ -6,17%.

Πτώση σημείωσαν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που προκάλεσε αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. Λίγο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους Αμερικανούς, λέγοντας στην επινίκια ομιλία του ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και όχι εχθρότητα.

Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%.

Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το δολάριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0, 20% και διαμορφώνεται στα 1,2396 δολάρια.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο δείκτης Nikkei έπεσε στις 16.251,54 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 919,84 μονάδες.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin