Image default
Πρώτο Θέμα

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μεταφέρει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία και τις λειτουργίες της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του ζητήματος, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ένωση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξετάζει το βήμα ως τρόπο για να εγκριθεί για επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέτοντας κάποιες από τις λειτουργίες υπό την επίβλεψη του βασικού τραπεζικού επιτηρητή της ευρωζώνης.

Η τοποθέτησή της κάτω από τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ θα πρέπει να της επιτρέψει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες σε όλη την ευρωζώνη και την ευρύτερη ΕΕ μετά το Brexit, σύμφωνα με άτομο με γνώση του ζητήματος.

Ωστόσο, αυτά είναι αχαρτογράφητα νομικά ύδατα και σύμφωνα με τις πηγές η Goldman δεν έχει ακόμη πάρει κάποια απόφαση για το θέμα.

«Η μεταφορά κάτω από την επιτήρηση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει η τράπεζα» ανέφερε μία από τις πηγές. Άλλη είπε πως η Goldman έχει διεξάγει συζητήσεις για ένα τέτοιο βήμα με αξιωματούχους της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Τα σχέδια που εξετάζονται θα μετέφεραν την παρουσία της Goldman στην Ευρώπη προς το κέντρο της ευρωζώνης, αποτελώντας χτύπημα για τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο – και θρίαμβο για τη Φρανκφούρτη, μια μικρή πόλη που αποτελεί τη χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs είπε πως υπάρχουν «πολλές αβεβαιότητες» για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit. «Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις μιας ψήφου υπέρ του Brexit» είπε. «Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για το ποια θα είναι η τελική αντίδρασή μας.»

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δε δέχτηκε να σχολιάσει.

Η Goldman, οι υπηρεσίες της οποίας περιλαμβάνουν τη μεσιτεία και την ειδική διαπραγμάτευση σε χρεόγραφα, συναλλαγές σε ξένα συναλλάγματα και εταιρική χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή βασίζεται στο σύστημα «διαβατηρίου» της ΕΕ. Αυτό της επιτρέπει να πουλά στην περιοχή χωρίς να διατηρεί υποκατάστημα σε κάθε κράτος μέλος, ενώ βρίσκεται υπό την επιτήρηση των βρετανικών αρχών.

Όμως οι λειτουργίες της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χάσουν το δικαίωμα διαβατηρίου μετά το Brexit.

Αυτή τη στιγμή, οι αμερικανικές τράπεζες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών λειτουργιών τους στη Βρετανία, με 88% των τοπικών εργαζομένων τους να βρίσκονται εκεί, σύμφωνα με στοιχεία του 2014 από το think-tank Bruegel.

Μία τράπεζα όπως η Goldman Sachs θα εγκρινόταν, συνήθως, για επιτήρηση από την ΕΚΤ εάν αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία των λειτουργιών της στην ευρωζώνη σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Goldman Sachs AG στη Γερμανία είχε περιουσιακά στοιχεία 551 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, ωστόσο, σε άλλες οντότητες στη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι υψηλότερα, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η Goldman διατηρεί έναν όροφο κενό στα γραφεία της στη Φρανκφούρτη, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει το επιπλέον προσωπικό, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η τράπεζα είχε αρχικά σκοπό να τον επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του ουρανοξύστη, όπου η Goldman Sachs καταλαμβάνει τους τελευταίους ορόφους για περισσότερο από μία δεκαετία, όμως άλλαξε γνώμη μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

Τραπεζίτες στην πόλη του Λονδίνου ανησυχούν πως η δέσμευση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να πετύχει μια πλήρη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει πως οι τράπεζες θα χάσουν τα διαβατήριά τους ή το αυτόματο δικαίωμα να επιχειρούν στην ΕΕ. Τα δύο χρόνια συζητήσεων για αυτόν τον σκοπό είναι να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης του Λονδίνου στην αγορά της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές της έχει αξία περίπου 10 δισεκατομμυρίων λιρών ανά έτος για τη βρετανική οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας για τον χρηματοπιστωτικό κόμβο του Λονδίνου – κεντρικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Το γραφείο της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, το οποίο επικεντρώνεται στις συμφωνίες και στην πώληση χρεογράφων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρησή της εκτός Λονδίνου. Η τράπεζα έχει επίσης μικρότερα γραφεία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο, παρέχοντας παρόμοιες υπηρεσίες.

Η τράπεζα έχει μια ολοκληρωμένη άδεια λειτουργίας στη Γερμανία, όμως κάποιες υπηρεσίες προσφέρονται μέσω Λονδίνου, χρησιμοποιώντας το σύστημα διαβατηρίου για πώληση στην ευρύτερη ΕΕ – κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση «σκληρού Brexit», όπου η Βρετανία δε θα έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Goldman Sachs στη Γερμανία είναι λίγα σε σύγκριση με τα περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στο Λονδίνο. Το Λονδίνο αποτελεί το επιτελείο της τράπεζας για τις επιχειρήσεις της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ακόμη κι αν η Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη βρεθεί υπό την επιτήρηση της ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις της στο Λονδίνο θα συνεχίσουν να δίνουν λόγο στους ρυθμιστές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικα αρθρα

Με κομμένη την ανάσα αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

admin

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin