Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Τραμπ: δεν υπάρχουν όροι για την υπεράσπιση των συμμάχων

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Τραμπ: δεν υπάρχουν όροι για την υπεράσπιση των συμμάχων

Η υπόσχεση του ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται και να προστατεύει όποιον σύμμαχο δέχεται επίθεση είναι μια άνευ όρων εγγύηση που περιλαμβάνει η ιδρυτική συνθήκη της δυτικής συμμαχίας, είπε ο επικεφαλής του οργανισμού την Τετάρτη, ύστερα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη εάν δε δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα, ανησυχώντας τα πρώην σοβιετικά βαλτικά κράτη στα σύνορα της Ρωσίας, τα οποία φοβούνται πως η Μόσχα μπορεί να θελήσει να επαναλάβει την επιτυχία της προσάρτησης της ουκρανικής Κριμαίας το 2014.

«Η εγγύηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ αποτελεί συνθηκολογική δέσμευση και όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί επίσημα να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον και αυτό είναι κάτι απόλυτο και άνευ όρων» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.

Η πρόταση του Τραμπ να θέσει όρους στην υπεράσπιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες των δυτικών τους συμμάχων, ήταν η πρώτη φορά που ένας βασικός υποψήφιος για την προεδρία είχε αυτήν την ιδέα, θέτοντάς τον απευθείας απέναντι στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου ιδρύθηκε το 1949 γύρω από την κεντρική υπόσχεση πως μια ένοπλη επίθεση κατά οποιουδήποτε μέλους θα είναι επίθεση κατά όλων, είτε αυτή προέρχεται από τη στεριά, είτε από τη θάλασσα, είτε από τον αέρα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσέθεσαν τον Ιούλιο τον κυβερνοχώρο στη λίστα των πεδίων πολεμικών μαχών, παρ’ ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ένα τέταρτο αιώνα πριν, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περιέκοψαν τις δαπάνες τους στην άμυνα σε ιστορικά χαμηλά, αφήνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλύπτουν σχεδόν τρία τέταρτα των στρατιωτικών εξόδων της συμμαχίας.

Η νέα επιθετική διάθεση της Ρωσίας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αρχίσει να το αλλάζει αυτό και η Ευρώπη δαπανά και πάλι περισσότερα για την άμυνα. Όμως η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία είναι τα μόνα ευρωπαϊκά κράτη που πιάνουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες τουλάχιστον ύψους 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Ευρώπη εάν οι σύμμαχοι δε πληρώσουν περισσότερο για την προστασία από τις ΗΠΑ.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός του οποίου η χώρα, η Νορβηγία, μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, επιχείρησε να θυμίσει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο πως η μόνη φορά που το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τη δέσμευση του λεγόμενου Άρθρου 5, ήταν για να υπερασπιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες – ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον το 2001.

Είπε επίσης πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική των ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν και να το απελευθερώσουν από μαχητές εχθρικούς προς τη Δύση, με μια μακροχρόνια παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα μετά τις επιθέσεις του 2001.

Το ΝΑΤΟ «είναι σημαντικό τόσο για συλλογική άμυνα στην Ευρώπη όσο και για να παρέχει βοήθεια και να παίζει ρόλο στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Απευθυνόμενος σε ευρωπαίους διπλωμάτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λιουτ επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμμάχους για τη συνεχή δέσμευση από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

«Υπάρχει μεγάλη συνέχεια εδώ» είπε. «Το ΝΑΤΟ ήταν πάντα ένα διακομματικό εγχείρημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.»   

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin