Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ενίσχυση από την εκλογή Τραμπ

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ενίσχυση από την εκλογή Τραμπ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει διάσπαρτη οικονομική ανάπτυξη που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση, βοηθώντας τις καταβεβλημένες τράπεζες της χώρας στον δρόμο προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χατζηνικολάου.

«Εάν το επιθετικό αίσθημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ με την εκλογή του νέου προέδρου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, πιστεύω πως το υπόλοιπο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί θετικές επιδράσεις που θα ωφελήσουν ακόμη και την Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας σε συνέντευξή του από την έδρα της τράπεζας στην Αθήνα.

Οι ελληνικές τράπεζες πασχίζουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης οικονομικής πτώσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους στην ιστορία. Έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω διαγραφών, πωλήσεων και συμφωνίες εξυπηρέτησης με διαχειριστές επισφαλούς χρέους στο διάστημα των επόμενων τριών ετών.

Η επιτυχία ή αποτυχία αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σύμφωνα με τον Χατζηνικολάου.

«Ακήμη κι αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποδίδει, δε θα μας επιτρέψει να φτάσουμε πολύ μακριά» είπε ο Χατζηνικολάου. «Συνεπώς, για εμάς η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πού πηγαίνει η ελληνική οικονομία.»

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 14 εκατομμυρίων ευρώ στους εννέα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, έναντι 621 εκατομμυρίων σε απώλειες την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Χατζηνικολάου είπε πως η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να κλείσει τη χρονιά στο μαύρο και να πιάσει τους στόχους που έχει θέση η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση πως θα πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα και ο Ενιαίος Επιτηρητικός Μηχανισμός, νωρίτερα από τον ορίζοντα των 3 ετών μέσα στον οποίο δουλεύουμε» είπε. «Η σιγουριά μας βασίζεται σε μια πολύ λεπτομερή εξέταση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, κυριολεκτικά κατά εταιρεία.»

1

Η τράπεζα διοικείται από μια προσωρινή διοικητική ομάδα από τον Ιανουάριο λόγω διαφωνίας ανάμεσα στους μετόχους της Πειραιώς. Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο γενικός διευθυντής που είχε τη στήριξη της Paulson & Co., αναγκάστηκε να αποχωρήσει εν μέσω διαφωνιών με τον επικεφαλής Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τότε. Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ρυθμιστές είπαν πως η Paulson, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην τράπεζα, και οι αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου με σχέσεις με τον Σάλλα, μπλοκάρουν οι υπονομεύουν υποψήφιους που στηρίζει η άλλη πλευρά.

«Έχουμε ένα έργο μπροστά μας, να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε έναν νέο CEO, κάτι που αποτελεί σημαντικό κομμάτι ολόκληρης της προσπάθειας για τη βελτίωση των σωστών διοικητικών προτύπων» είπε ο Χατζηνικολάου. Αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. «Έχουμε περιγράψει το χρονοδιάγραμμά μας στον Εποπτικό Μηχανισμό και ο Εποπτικός Μηχανισμός είναι πολύ σίγουρος για αυτό» είπε.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin