Η δημοσκοπική θέση του Φρανσουά Φιγιόν στον αγώνα για την προεδρία της Γαλλίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους και τον ενθουσιασμό μιας από τις πιο αθόρυβες και πιο παρανοημένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας: της διακριτικής αστικής τάξης των πιο εύπορων επαρχιών της.
Άνθρωποι όπως ο Φιλίπ Παλί, ένας συνταξιοδοτημένος επιχειρηματίας από τη Λιόν, ο οποίος περίμενε στη σειρά επί μία ώρα για να στηρίξει τον κ. Φιγιόν στον πρώτο γύρο των εκλογών της κεντροδεξιάς την περασμένη Κυριακή. Το ίδιο έκανε και η εγκυμονούσα κόρη του.
«Έπεισα ακόμη και τη γυναίκα μου να ψηφίσει τον Φιγιόν» είπε ο 68χρονος, περιμένοντας με ενθουσιασμό για την εμφάνιση του υποψηφίου του σε πολιτικό ράλι στη Λιόν την Τρίτη. «Ήθελε να ψηφίσει τον Ζιπέ.»
Οι Παλί ήταν ανάμεσα στα 2 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ανατρέψει την προεδρική αναμέτρηση στη Γαλλία: αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί εκτός συναγωνισμού και το πρώην φαβορί κ. Ζιπέ να παλεύει αντί να μαζευτούν γύρω από έναν υποψήφιο που αντιπροσώπευε καλύτερα κάποιες από τις αξίες του. Ο κ. Φιγιόν, για καιρό πολιτικό insider, δεν είναι ένας λαϊκιστής αντάρτης. Όμως με το ρεύμα του αντικαθεστωτικού κύματος που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη οργή με τη φιλελεύθερη ελίτ του Παρισιού.
Πολιτικοί αναλυτές λένε πως ο 62χρονος πρώην πρωθυπουργός, προϊόν της αγροτικής Σαρτ στη δυτική Γαλλία, έχει κινητοποιήσει ένα κοινωνικά συντηρητικό, μεγάλο σε ηλικία και εύπορο εκλογικό σώμα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στον νόμο και την τάξη και το μικρότερο κράτος.
Αυτοί οι ψηφοφόροι δείχνουν έτοιμοι να ξεφύγουν από την κρατιστική παράδοση της Γαλλίας και να πειραματιστούν με το πρόγραμμα υπέρ της ελεύθερης αγοράς του κ. Φιγιόν, αρκεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να τα βάλει με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και να αποκαταστήσει τη θέση της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή. Ο κ. Φιγιόν έχει επίσης εκμεταλλευτεί μια επαρχιακή τάση προς τον κοινωνικό συντηρητισμό, με βαθιές ρίζες στη γαλλική Καθολική ιστορία, ο οποίος έγινε φανερός στις μαζικές διαδηλώσεις κατά τη νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων το 2013.
«Είναι η παραδοσιακή Καθολική δεξιά από τμήματα που δε συζητάμε πολύ» λέει ο Πασκάλ Περινό, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Sciences Po. «Είναι ένας πληθυσμός αποταμιευτών. Έχουν δική τους ακίνητη περιουσία. Είναι συνήθως ήσυχοι, όμως η νομοθεσία για τους γάμους των ομοφυλοφίλων τους έχει ενθαρρύνει τελευταία.»
Σχεδόν οι μισοί από όσους στήριξαν τον κ. Φιγιόν την Κυριακή ήταν συνταξιούχοι όπως ο κ. Παλί, και το ένα τρίτο ήταν υψηλόμισθα στελέχη, σύμφωνα με έρευνα της Elabe. Μόλις 16% είχε ηλικίες μεταξύ 18 και 34 ετών. Εξήντα τοις εκατό προέρχονταν από επαρχιακές πόλεις, ενώ μόνο ένας στους πέντε ήταν από το Παρίσι και 19% από αγροτικές περιοχές. Σχεδόν 60% ήταν άντρες.
«Η επαρχιακή αστική τάξη, για την οποία οι κοινωνιολόγοι έχουν χάσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον τους, έχει αποφασίσει να επιλέξει έναν υποψήφιο που της μπιάζει» είπε ο Λορέν Μπουβέτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Βερσαλιών. «Νοσταλγούν το μεγαλείου του Σαρλ ντε Γκωλ και έχουν βαρεθεί ένα κράτος που κοστίζει πάρα πολύ. Είναι η επαρχιακή μεσαία τάξη αυτή που θέλει να γυρίσει τη σελίδα από τον Σαρκοζί και τον ολλάντ, οι οποίο όπως λένε έχουν βλάψει την εικόνα της Γαλλίας.»
Όπως και οι περισσότεροι γάλλοι, αυτοί οι ψηφοφόροι δεν έλκονται ιδιαίτερα από τις θεωρίες υπέρ της ελεύθερης αγοράς της πρώην βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Φιγιόν εμπνέουν την οικονομική του πλατφόρμα. Όμως αισθάνονται πως όλα τα υπόλοιπα που έχουν δοκιμαστεί δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πτώση της Γαλλίας ή να μειώσουν την ανεργία.
Στη Λιόν, ο κ. Παλί λέει πως του αρέσει το χαμηλών τόνων, ευθύ στυλ του υποψηφίου του και η υπόσχεσή του να μειώσει το παραφουσκωμένο κράτος και το δημόσιο χρέος.
«Οι τρεις μου εγγονές, ξεκινούν τη ζωή τους με 30.000 ευρώ δημόσιου χρέους η κάθε μία» λέει ο κ. Παλί κρατώντας μια γαλλική σημαία. «Το επίπεδο του χρέους είναι τρομακτικό.»
Αισθάνεται επίσης κοντά στις αξίες του κ. Φιγιόν, ενός ενεργού Καθολικού πατέρα πέντε παιδιών, για την οικογένεια και τη θρησκεία – που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος είχε τέσσερα παιδιά, δεν παντρεύτηκε ποτέ και πιάστηκε να απατά τη σύντροφό του.
Ο κ. Φιγιόν και ο κ. Ζιπέ δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα της κεντροδεξιάς αυτήν την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνον πως ο κ. Φιγιόν θα κερδίσει την υποψηφιότητα και στη συνέχεια θα φτάσει ως τον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο, πιθανότατα μαζί με τη Μαρίν Λε Πεν, την αρχηγό της ακροδεξιάς. Στη συνέχεια αναμένεται να συλλέξει ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα για να νικήσει την κυρία Λε Πεν και να γίνει πρόεδρος.
Ο κ. Παλί λέει πως είναι η πρώτη φορά που ψηφίζει «υπέρ και όχι κατά» ενός υποψηφίου μετά το 2007, όταν είχε στηρίξει την υπόσχεση του κ. Σαρκοζί για «ρήξη». Το 2012 είχε ψηφίσει τον πρώην ηγέτη για να αποτρέψει τη νίκη του κ. Ολλάντ, είπε. Άλλος ένας υποψήφιος που τον γέμιζε ενθουσιασμό ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, ο κεντρώος ηγέτης, το 1974. Ο κ. Ζιπέ, 71, είναι πολύ φιλελεύθερος, πολύ ανεκτικός προς τους μετανάστες και πολύ μεγάλος, λέει.
Δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Φιγιόν – επισημαίνοντας πως «η Γαλλία χρειάζεται απλά να προχωρήσει». Τον ελκύει, λέει, το σχέδιο του πολιτικού να απαγορέψει την ιατρικά υποβοηθούμενη σύλληψη για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες και να περιορίσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην υιοθεσία.
«Είμαι εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων» λέει ο κ. Παλί. «Δεν έχω πρόβλημα με τα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως ο γάμος είναι σημαντικός. Ο Φιγιόν το λέει δυνατά.
Εάν είναι Μαρίν Λε Πεν εναντίον Ολλάντ, θα ψηφίσω Λε Πεν!» ξεσπά ξαφνικά, προτού υποχωρήσει αμέσως μετά: «Δεν παίρνω μεγάλο ρίσκο λέγοντάς το αυτό, έτσι κι αλλιώς: ο Ολλάντ δεν πρόκειται να τα καταφέρει».