Image default
Πρώτο Θέμα

Κερέ: ζωτικής σημασίας η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης προχωρά καλά και η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα είναι βασικός παράγοντας για την περίληψη των ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, είπε το Σάββατο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

«Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κερέ.

Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν την απόδοσή της σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το τρίτο της πρόγραμμα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010.

Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 5 Δεκεμβρίου για να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είπαν την περασμένη εβδομάδα πως παραμένουν διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ενέργεια.

Ο Κερέ είπε πως είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που λήγει το 2018 να πετύχει, επισημαίνοντας πως ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης δεν αποτελεί επιλογή για κανέναν.

Προσέθεσε πως η ΕΚΤ δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της, μια κίνηση για την οποία η Αθήνα έχει μεγάλες ελπίδες, καθώς θα τη βοηθούσε να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά πριν από το τέλος του προγράμματος.

«Η περίληψη στο QE είναι μια απόφαση που θα ληφθεί ανεξάρτητα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Οι εξελίξεις του προγράμματος και η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος θα είναι σημαντικοί παράγοντες δεδομένων των ανησυχιών μας για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο Κερέ.

«Η περίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών θα μπορούσε να είναι σημαντική ένδειξη πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στον σωστό δρόμο και το χρέος τίθεται σε μια πιο βιώσιμη βάση» είπε.

Παρ’ ότι ο στόχος του προγράμματος διάσωσης είναι να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέχρι τα μέσα του 2018, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, εξήγησε.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική και να επιμείνουμε στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά θα πρέπει επίσης να βασίζεται στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους» προσέθεσε ο Κερέ.

Είπε πως η εκπλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα μετρίασης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup τον Μάιο του περασμένου έτους, για να δοθεί στις αγορές η επιβεβαίωση που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

«Η ΕΚΤ στηρίζει την ανάγκη μέτρων για το χρέος, σε συμφωνία με όσα συμφωνήθηκαν από το Eurogroup. Η φύση των μέτρων είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» είπε.

Παρά τις αντικρουόμενες θέσεις για τους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη βιωσιμότητα του χρέους ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ευρωζώνη, η συμμετοχή του ταμείου στην τρίτη διάσωση θα ήταν «παράγοντας αξιοπιστίας» για το πρόγραμμα, συμπλήρωσε.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin