Image default
Πρώτο Θέμα

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει οποιεσδήποτε αναταράξεις από την απόφαση των ιταλών ψηφοφόρων κατά της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώσει την παραίτησή του, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ένωσης.

«Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση του ευρώ» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Οι ιταλοί έχουν μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ανησυχώ.»

Οι ψηφοφόροι στην Ιταλία απέρριψαν την Κυριακή με 60% έναντι 40% την πρόταση του Ρέντσι για περιορισμό των δικαιοδοσιών της Γερουσίας, πυροδοτώντας φόβους για νέα χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη. Παρ’ ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ως αντίδραση στο δημοψήφισμα, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έδωσαν σημάδια πανικού, με τις μετοχές στην Ιταλία να κινούνται ελάχιστα στις πρωινές συναλλαγές.

«Δεν αλλάζει στην πραγματικότητα την κατάσταση οικονομικά στην Ιταλία ή στις ιταλικές τράπεζες» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των συνεδριάσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι τα ίδια προβλήματα που είχαμε χθες, και πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, οπότε ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας.»

1

Οι αποδόσεις του ιταλικού βασικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα, έως το 2% στις 11:33 στη Ρώμη. Αυτό είναι υψηλότερα από το φετινό χαμηλό στο 1,1% της 12ης Αυγούστου. Ο δείκτης FTSE MIB, ο οποίος παρακολουθεί τις 40 περισσότερο ρευστοποιημένες μετοχές στην Ιταλία, ανέβηκε κατά 0,3%.

«Η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα με ρίζες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Όλα αυτά δε θα έχουν επίδραση στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της Ευρώπης.»

Το ευρώ κάλυψε κάποιες από τις πρωινές του απώλειες σε σχέση με το δολάριο, πέφτοντας 0,3%, στα 1,064 δολάρια. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν, πιθανός διάδοχος του Ρέντσι, ακύρωση το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για αυτή τη συνάντηση.

«Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια αξιόπιστη χώρα» είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί. «Είμαι βέβαιος πως οι ιταλικές αρχές έχουν τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.»

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin