Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται πως μπαίνουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά τη απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά να μεταθέσει πλήρως τη συζήτηση για βαθύτερες παρεμβάσεις για τα μετά το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο -, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον λίγα χρόνια μετά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους.
Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».
Το Ταμείο άφησε μάλιστα αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5% αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.
Επισήμανε δε ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το -, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους…