Image default
Πρώτο Θέμα

Ελάχιστη ανακούφιση από την ελάφρυνση χρέους για τα ελληνικά ομόλογα

bond money stuffΤα ελληνικά κρατικά ομόλογα έμειναν στο περιθώριο ενός ευρύτερου ράλι του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης σήμερα το πρωί, καθώς ανανεώθηκαν οι αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην τελευταία τους συνάντηση για να συζητήσουν την πρόοδο της χώρας 16 μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, οι πιστωτές της Ελλάδας στην ΕΕ συνυπέγραψαν μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα μπορούσε να μειώσει τον σωρό του χρέους της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα 44 χρόνια.

Παρά την εξέλιξη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν την προθεσμία του ΔΝΤ για να αφιερώσει νέους πόρους στον μεγαλύτερο οφειλέτη του. Το ταμείο αναμενόταν να πάρει επίσημη απόφαση εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, όμως πλέον αναμένεται να το κάνει το 2017.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας ανέβηκαν κατά μία μονάδα βάσης σήμερα το πρωί, φτάνοντας στο 6,42%, παρά το ευρύτερο ράλι δημόσιου χρέους, όπου πρωτοστάτησαν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

1

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις βυθίστηκαν τον τελευταίο μήνα από τη στιγμή που η αριστερόστροφη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανασχημάτισε τη σύστασή της, αναδεικνύοντας μετριοπαθείς υπουργούς στη θέση ακροαριστερών στελεχών, σε μια ένδειξη της αφοσίωσης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Στη συνάντηση του eurogroup τη Δευτέρα, οι πιστωτές έδειξαν να μειώνουν τις διαφορές τους για τους μεσοπρόθεσμους στόχους λιτότητας της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να συμφωνεί πως η χώρα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% το 2018, εφόσον η Αθήνα δείξει αξιόπιστες προσπάθειες μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Το ταμείο που στεγάζεται στην Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει προηγουμένως πως ο στόχος ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και πως θα επέβαλε αχρείαστες οδύνες στην οικονομία.

Το ΔΝΤ έχει επίσης υποστηρίξει πιο φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, το οποίο ξεπερνά τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για αυτά τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα» δε θα ληφθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018, σύμφωνα με το Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, δεδομένου πως θα χρειαστεί να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που θα κάνουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου, καθώς και πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Φρανσουά Καμπό στο Barclays.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin